Pâine bună și pufoasă din mălai

Pâine bună și pufoasă din mălai, o pâine mai altfel, care era preparată de bunici, cu un gust deosebit, foarte hrănitoare și ușor de preparat.
Se crede că porumbul a ajuns pentru prima dată în România la Timișoara, în jurul anului 1690, fapt susținut de istoricul Nicolae Iorga. Cum această cereală are nevoie de căldură și umiditate în cantități moderate, producția de porumb s-a bucurat de o recoltă bogată pe Valea Dunării. În timp, făina de porumb a înlocuit meiul, deoarece era mult mai gustoasă. Întrucât porumbul era un produs ieftin și ușor de cultivat, mămăliga a fost alimentul de bază al oamenilor săraci în timpul perioadelor de foamete din secolele al XVII-lea și al XVIII-lea. Metoda de preparare era asemănătoare celei de astăzi, apă fiartă cu sare și mălai într-un vas de tuci.
Din mălai, pe lângă mămăliga preparat în toate casele din România, apreciată și de cei care ne vizitează, se mai prepara pâine, turtițe și mai nou, (nu foarte de curând) se pot face prăjituri foarte gustoase.

paine

Foto: Pâine bună și pufoasă fin mălai – Arhivă City Publishing SRL

Îţi trebuie:
200 g mălai fin
300 g făină albă
300 ml apă
25 g drojdie
1 lingură ulei
1 linguriţă de sare
Pregăteşti aşa:
Într-un vas amesteci mălaiul, făina şi sarea. Drojdia o desfaci cu puţină apă călduţă. Faci o adâncitură în făină şi pui drojdia. Adaugi şi apa, amesteci şi apoi frămânţi un aluat omogen. Pui uleiul şi frămânţi în continuare. Acoperi vasul şi laşi aluatul la crescut 1 oră.
Dai aluatului forma tăvii în care urmează să fie copt, apoi îl așezi în tava tapetată cu făină. Laşi aluatul la crescut în tavă timp de o oră. Ungi pâinea cu apă, presari mălai şi o coci 20 de minute.

Rețetă de Clementina Cojan, com. Braniştea, jud. Bistriţa-Năsăud

Iată și o altă modalitate inedită de a folosi mălaiul: Supă de mazăre cu găluște de mălai.

 

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!