Melomacarona, desert grecesc

Melomacarona, desert grecesc care a intrat și în bucătăriile românilor de ceva timp. Melomacarona este prăjitura tradițională cu miere („melo„ vine de la „miere„), nuci și arome de scorțiloară, cuișoare și portocale, specifică sărbătorilor de iarnă și în special a Crăciunului în Grecia. Este o prăjitură delicioasă care, cu cât stă mai mult, cu atât este mai bună, de aceea poate fi preparată în orice perioadă a anului. De obicei acest desert are formă de ou.

melomacarona

Foto: Melomacarona, desert grecesc – Arhivă City Publishing SRL

Îți trebuie:
1 1/2 ceașcă ulei
1/2 ceașcă margarină
1 ceașcă de zahăr
3/4 ceașcă suc de portocale
1/4 ceașcă de coniac (facultativ)
2 lingurițe coajă de portocală
2 lingurițe de praf de copt
1 linguriță de bicarbonat
8 cești de făină
1/2 kg de nucă măcinată
3 lingurițe de scorțișoară
Îți trebuie pentru sirop:
2 cești de apă
2 cești de zahăr
2 cești de miere
Pregătești așa:
Într-un vas suficient de mare, pui primele șase ingrediente și le amesteci cu mixerul timp de 4 minute, la viteza cea mai mare. Într-un castron, pui toată făina și amesteci în ea și praful de copt și amoniacul, apoi torni compoziția de mai sus și frămânți bine.
Aluatul obținut va fi relativ moale. Din el întinzi foi mici, rotunde, groase de 1 cm, pe care îl tai în forme diferite (inimioare, trifoi, semilune etc.). Așezi formele în tavă și le coci la foc potrivit, astfel încât să se rumenească ușor.
Scoți formele coapte și le afunzi în siropul fierbinte, pregătit în prealabil prin fierberea timp de 5 minute a ingredientelor pentru sirop. Lași foarte puțin formele în sirop și le scoți cu spumiera, cu grijă să nu sfărâme. Fierbinți fiind, trag foarte repede siropul. Pui formele în strecurătoare sau în castron pe un grătar, astfel încât să se poată scurge surplusul de sirop.
Fiecare melomacarona însiropată o pudrezi, pe ambele părți, cu amestecul de nucă măcinată și scorțișoară. Așezi melomacaroanele pe un platou, unele peste altele. Atenție! Siropul trebuie să fie în permanență fierbinte.

Pregătire: 60 minute; Coacere: 45 minute

Nu ezita să încerci și rețeta de aici.

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!