Varză țărănească cu afumătură

Varză țărănească cu afumătură, o rețetă tipic românească cu arome discrete, binefăcătoare, de dafin și ienupăr. Iar dacă adaugi și câteva rondele de cârnăcior afumat, vei obține un preparat delicios.
Ca o curiozitate ienupărul este singurul condiment care provine de la un conifer. Aroma rășinoasă, dulce și lemnoasă a ienupărului face ca acest condiment să fie folosit la preparate cu vânat, pește, carne, dar este folosit și pentru conserve și varză murată. Boabele de ienupăr sunt foarte mult folosite în producția de gin.
Ienupărul este folosit și în combinație de condimente, în special în combinație cu ienibaharul, piperul, dafinul, usturoiul, maghiranul și rozmarinul. Combinat cu ienibahar dă prăjiturilor cu mere și pere o savoare deosebită.
Ienupărul este cunoscut sub multe denumiri. Cele 50 până la 70 de diferite soiuri ale acestui conifer cresc până în cele mai îndepărtate ținuturi ale emisferei nordice.

varza

Foto: Varză țărănească cu afumătură – Arhivă Burda România

Îți trebuie:
800 g varză albă
800 g cartofi
200 g slănină afumată
2 fire praz
2 linguri oțet
piper boabe
4-5 boabe de ienupăr
1 foaie de dafin
sare, piper măcinat
ardei iuți și smântână pentru servit
Pregătești așa:
Tai cubulețe 100 g slănină afumată și le prăjești într-o tigaie până își lasă grăsimea. Călești în grăsimea rezultată rondelele de praz. Speli cartofii curățați și îi tai în 4 sau în 6, în funcție de dimensiune. Îi adaugi în vas și amesteci periodic. Din când în când, torni câte puțină apă.
Tai varza fideluță, o freci cu puțină sare și o adaugi peste cartofi împreună cu condimentele. Când varza a mai scăzut, torni în vas oțetul cu 200 ml apă și introduci vasul în cuptor pentru 30-40 de minute. Tai felii slănina rămasă, o crestezi din centimetru în centimetru, pe partea pe care nu are șorici și o prăjești în tigaie, până devine crocantă.
Servești varza cu ardei iute și smântână.

Pregătire 20 minute; Coacere 40 minute
Rețetă de Lucreția Nemeth, Ocna Mureș, Jud. Alba

Încearcă și preparatul de aici.

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!