Sarmale pe pat de brad

O mâncare tipic românească, Sarmale pe pat de brad, foarte gustoasă și apreciată nu numai de noi, românii, ci și de multe persoane din alte țări. Sarmalele sunt considerate „comori„ ale gastronomiei românești. Cred că nu există persoană care să nu fi mâncat măcar o singură dată sarmale. Nu există sărbătoare, eveniment important fără aceste delicioase preparate, sarmalele.
Astăzi, la noi, cele mai întâlnite sunt sarmalele în frunze de varză (dulce sau murată) sau în foi tinere de viţă-de-vie, însă, pe vremuri (dar și acum) sarmaua putea fi înfăşurată în foi de sfeclă, gulie, podbal, ştevie, hrean, brusture, nalbă, tei sau chiar de dud.

sarmale

Foto: Sarmale pe pat de brad – Arhivă Burda România

Îți trebuie:
1 varză murată
750 g carne tocată de porc
1 ceașcă orez
2-3 cepe mari
2 ardei grași
2 linguri ulei
1 legătură pătrunjel
50 g kaizer
bulion
sare
piper măcinat și boabe
opțional, boia
2-3 rămurele de brad
Pregătești așa:
Speli orezul și îl lași să se înmoaie în apă rece. Pregătești foile de varză, păstrezi 2-3 frunze întregi, iar restul de varză o tai fideluță. Cureți ceapa și ardeii, le speli și le tai mărunt. Călești ceapa în uleiul încins, până când devine transparentă, apoi adaugi ardeii și continui să le călești împreună. Amesteci într-un bol carnea tocată, legumele călite și răcite, pătrunjelul fin tocat și orezul scurs. Sărezi amestecul și îl condimentezi după gust.

Împachetezi umplutură în foile de varză și formezi sărmăluțe. Pui în vas ramurile de brad, le acoperi cu foi de varză și presari boabe de piper și fâșii de kaizer. Așezi sarmalele în straturi separate de varză tocată. Torni apă fierbinte, până acoperi sarmalele. Fierbi sarmalele în vasul parțial acoperit, timp de 60 de minute. Când varza a fiert, torni bulionul diluat și continui fierberea pentru alte 10–15 minute. Le servești cu mămăliguță.

Rețetă de Steliana Flamaropol, București

Încearcă și rețeta de aici.

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!