Sarmale fierte cu ciolan

Sarmale fierte cu ciolan, gusturi din moși strămoși, pe care gospodinele noastre le prepară pentru diferite sărbători, rețeta fiind transmisă din generație în generație. Majoritatea străinilor din oricare colţ al lumii sunt impresionaţi de gustul sarmalelor făcute pe plaiurile noastre.
Aşa cum arată unele picturi rupestre foarte vechi, oamenii îşi înveleau bucăţile de carne în diferite frunze comestibile. Astfel, se poate spune că primele sarmale ar fi fost inventate de oamenii primitivi. Aceasta înseamnă că sarmaua există de cel puţin 15.000 de ani.
Atât grecii, cât şi albanezii, bulgarii şi, nu în ultimul rând, croaţii şi turcii cred că ei sunt inventatorii sarmalei. Mulţi cercetători nu exclud deloc ipoteza conform căreia sarmalele balcanice din sud ar avea o altă origine decât cele româneşti, care ar fi fost reinventate pe teritoriul ţării noastre.
Se pare că există o carte „Bucătăria modernă cu o introducere despre hygiena bucătăriei„ din aul 1881 în care apare o primă rețetă a sarmalelor.

sarmale

Foto: Sarmale fierte cu ciolan – Arhivă Burda România

Îți trebuie:
800 g carne tocată de porc
500 g ciolan afumat
2 verze murate
2 cepe
50 g bulion
100 g orez
1 l vin alb
ulei
sare, piper, chimen măcinat, foi de dafin
crenguțe de cimbru
Pregătești așa:
Amesteci într-un bol orezul, carnea tocată, ceapa tocată și călită puțin în ulei, sare, piper și chimen după gust. Din frunzele de varză pregătești foi, îndepărtând nervurile. Pe fiecare frunză de varză pui câte o lingură de umplutură și rulezi, formând sărmaluțe.
Toci varza rămasă și așezi un strat în tuci. Așezi sarmalele în straturi, iar între ele pui foi de dafin, cimbru, mărar, chimen și bucăți de ciolan afumat.
Torni în vas vinul și bulionul diluat și lași sarmalele să fiarbă 2 ore, la foc mic.

Pregătire 45 minute: Fierbere 2 ore
Rețetă de Cătălina-Alina Bucur, Buzău

Intră aici și încearcă rețeta propusă.

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!