Pui haiducesc cu mămăliguță

Pui haiducesc cu mămăliguță este o rețetă din pitoreasca Bucovină, cu un gust neaoș, sănătos, ca la bunici. Este un preparat care face parte din bucătăria tradițională românească, o mâncare gustoasă și bine gătită. Mâncărurile românești au o savoare deosebită, inconfundabilă, de care te îndrăgostești de la prima îmbucătură.
Sarmale (musai cu o mămăliguță), bulz, pâine în casă, cozonac, ciorbele de zarzavat sau ciorbele cu cărniță de porc, vită ori pui, supele cu tăieței de casă sau găluște, zacusca, mâncarea de gutui cu sau fără carne, mucenicii muntenești, mucenicii moldovenești, varza a la Cluj, iahnie de fasole și multe alte preparate sunt doar câteva rețete tradiționale românești.
Istoria bucătăriei românești este strâns împletită cu istoria țării și de poziția sa geografică. Este un amalgam dintre bucătăria balcanică și cea central europeană. Borșul și mâncărurile cu legume reprezintă influența țărilor de la sud și de la est. Pilaful, ciulamaua, tocănița, musacaua, ghiveciul, zacusca, etc. arată contacul cu grecii, bulgarii și turcii.

 

pui

Foto: Pui haiducesc cu mămăliguță – Arhivă Burda România

Îți trebuie:
1 pui de aproximativ 1 kg
100 ml ulei
4-5 roșii bine coapte
1 pahar vin de preferință alb
100 g smântână
1 linguriță făină
sare
piper
pătrunjel verde
Pregătești așa:
Speli puiul și îl porționezi. Îl prepari cu sare și îl ungi cu ulei. Îl așezi într-o tavă unsă cu ulei și introduci tava în cuptorul preîncălzit, la foc mediu. După 15 minute, stropești bucățile cu vinul. Continui coacerea la foc mediu și, periodic, scoți tava și stropești bucățile cu sosul format în tavă.
În acest timp, decojești roșiile, le tai mărunt și, pe cât posibil, le cureți de semințe. Când puiul e gata, îl scoți din tavă și scurgi sosul într-un vas. Amesteci sosul din tavă cu făina, smântâna, sare și piper după gust. Îl fierbi la foc mic, pentru aproximativ 10 minute, după care adaugi roșiile fierte.
Așezi carnea pe un platou și peste bucăți pui sosul. Presari deasupra verdeața fin tocată și servești mâncarea cu mămăliguță.

Pregătire 15 minute; Coacere 50 minute
Rețetă de Irodiea Pantelemon, Suceava

Nu ezita să încerci rețeta de aici!

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!