Pește dobrogean cu arpacaș

Pește dobrogean cu arpacaș este o asociere sănătoasă și sățioasă, de aceea vă oferim această rețetă cu mare drag.
Conform Wikipedia „Arpacașul este un produs alimentar obținut prin decorticarea (și șlefuirea) boabelor de grâu, de orz sau de mei. Arpacașul este folosit în prepararea colivei și a altor preparate precum supe, salate sau garnituri pentru fripturi. Din arpacaș se prepară și o mâncare, asemănătoare cu pilaful, cu multă grăsime, denumită cașă.„ La noi în țară, arpacașul este folosit cel mai des la prepararea colivei. Arpacașul este bogat în substanţe nutritive, fibre, proteine, magneziu, fier, este sărac în calorii şi are proprietăţi terapeutice. Consumul de arpacaş reduce riscul apariţiei unor afecţiuni, precum diabetul, bolile coronariene, hipertensiunea arterială, obezitatea, afecţiunile cardiovasculare, dar şi cancerul. Arpacaşul este cicatrizant, are proprietăţi tonice, curăţă pielea şi stabilizează glicemia.

Foto: Pește dobrogean, cu arpacaș – Arhivă Burda România

 

Îți trebuie:
1 1/2 kg pește proaspăt, curățat și fără cap
2 cepe
250 g arpacaș
100 ml ulei
250 g roșii
200 ml vin alb
1 legătură mărar
1 legătură pătrunjel
1 fir de cimbru verde
1/2 linguriță boabe de muștar
sare, pipe
Pregătești așa:
Fierbi arpacașul până se înmoaie boabele. Cureți ceapa și o tai mărunt. O călești în 50 ml ulei încins, adăugând boabele de muștar. Adaugi arpacașul scurs, piper, cimbrul și verdeața tăiate mărunt, amesteci și le pui într-o tavă unsă cu ulei.
Porționezi peștele și îl ungi cu uleiul rămas. Presari porțiile cu sare și piper și le așezi peste ingredientele vegetale. Introduci tava în cuptorul preîncălzit, la foc mediu, pentru 20 de minute.
Scoți tava, stropești peștele cu vin alb și îl acoperi cu rondele de roșii, groase de aproximativ 5 mm. Continui coacerea pentru 10 minute. Îl poți servi cald sau rece.

Pregătire 70 min.; Coacere 30 min.
Rețetă de Emilia Gurghian, Târgu Mureș, jud. Mureș

Încearcă rețeta de aici.

Add Comment