Mămăligă în pături ca în Bistrița

Mămăligă în pături ca în Bistrița, este rețeta unui preparat românesc foarte apreciat atât de noi, românii, cât și de străinii care ne vizitează țara.
Mămăliga este considerată, alături de mici şi de sarmale, un preparat tradiţional românesc. De aici şi gluma că românii sunt neam de mămăligari, aşa cum italienii sunt supranumiţi macaronari. Iniţial, mămăliga era făcută din mei sau alte cereale şi avea o consistenţă mai apoasă.
A apărut la români la jumătatea secolului al XVII-lea, când porumbul a început să fie cultivat în Ţările Române, înlocuind materia primă a mămăligii preparate până atunci din mei. Deci istoria mămăligii nu e mai veche de 300 de ani.
Dacă ne întrebăm de unde numele de mămăligă, există o legendă care circulă în zona Vasluiului în care se spune că mămăliga vine de la „Mama Ilinca”, femeia care a încercat prima dată să înlocuiască meiul pe care îl folosea la terci.

Foto: Mămăligă în pături, ca în Bistrița – Arhivă Burda România

Îți trebuie:
300 g mălai
1 ½ l apă
1 linguriță cu sare
2 linguri ulei
opțional, 1 vârf de cuțit boia
400 g șunculiță împănată
200 g brânză de burduf
200 g telemea de oi
200 g brânză dulce cu smântână
Pregătești așa:
În tuciul uns cu ulei, pui la fiert apa. Când clocotește, presari sarea, mălaiul și amesteci energic, ca să nu se formeze cocoloașe. Lași să fiarbă la foc mic. Dacă dorești să condimentezi puțin mămăliga, poți să adaugi boia. În acest timp, tai șunculița fâșii înguste și le frigi într-o tigaie fără ulei.
Când mămăliga e gata, pui în straturi, într-un vas adânc: mămăligă, puțină șunculiță și brânza de burduf, din nou mămăligă, șuncă, brânză de burduf, iar următorul strat cu brânza dulce cu smântână. O lași să se răcorească și o oferi celor dragi, când îți dorești un prânz sățios și rapid.

Pregătire 20 min.; Fierbere 20 min.
Rețetă de Voichița-Octavia Popescu, Bistrița, jud. Bistrița-Năsăud

Intră aici și încearcă rețeta prezentată.

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!