Crumpi așezați cu cârnați

Crumpi este un regionalism, folosit în Transilvania și înseamnă cartofi. Provine din limba populară maghiară (krumpli). Rețeta oferită de noi, Crumpi așezați cu cârnați, este un preparat care folosește ca bază de lucru cartofii.
În România, cartoful a fost cultivat încă din secolul al XIX-lea, mai întâi în Transilvania și apoi în Țara Românească și Moldova. La noi în țară există în jur de 25 de soiuri de cartofi, iar denumirea lui diferă în funcție de regiune. În Transilvania – barabulă; în Banat – crumpi; în Maramureș – corompei. Mai întâlnim și denumirile: curulă, picioci, grumbă, piceucă, baraboi, napci, pere de pământ etc.
Cartoful joacă astăzi un rol fundamental în strategia de alimentație globală, astfel că anul 2008, grație inițiativei ONU și FAO, a fost proclamat anul internațional al cartofului. Cartofii au ajuns la 4.000-5.000 de soiuri, fiind cultivați în peste 120 de țări, fiind consumați zilnic de peste un miliar de oameni.
Există o multitudine de rețete pentru care folosim cartofii – în salate, ciorbe, supe, mâncăruri cu sos, la cuptor, ca aperitiv, fel principal, garnitură, dar și în prepararea unor deserturi.

crumpi cartofi

Foto: Crumpi așezați cu cârnați – Arhivă Burda România

Îți trebuie:
1 kg cartofi fierți în coajă
250-500 g cârnați afumați
3-5 ouă fierte
1 lingură unt
3 linguri pesmet
untură
200 g smântână
Pregătești așa:
Cureți cartofii și îi tai rondele. Apoi îi așezi într-o tavă tapetată cu untură și pesmet. Pui un rând de rondele de cartofi, apoi altul de rondele de cârnați afumați, dar nu prea uscați, rondele de ouă fierte și iar cartofi, cârnați, ouă, până se termină ingredientele. Ultimul rând trebuie să fie de cartofi. Torni 200 g smântână sau mai mult, după preferință.
Presari restul de pesmet și dai la cuptor până se rumenește. Servești cartofii calzi, cu salată verde sau murături, după sezon, tăiați felii sau triunghiuri ca cele de tort.

Pregătire: 20 minute; Coacere: 35 minute
Rețetă de Florica Faur, Jimbolia, jud. Timiș

Intră și aici!

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!