Vinete cu orez

Foto: Mihai Nicolae – Burda Romania

Îți trebuie:
1 kg vinete mijlocii
300 g roșii
250 g ceapă
100 g țelină
200 g smântână
150 g făină
100 ml apă
piper măcinat
cimbru măcinat
piper boabe
100 g ardei grași
500 g orez
300 ml ulei
60 g usturoi
2 ouă
pătrunjel tocat
sare după gust
Pregătești așa:
Vinetele curățate le tai în lung, le presari cu sare și le lași 30 de minute. Le speli cu apă caldă și storci ușor fiecare felie. Treci feliuțele de vinete prin făină și le rumenești în ulei încins. Le așezi pe o farfurie. În uleiul rămas călești ceapa tăiată mărunt, țelina dată prin răzătoare, ardeii tăiați mărunt și orezul (fiert separat într-un clocot). Amesteci totul cu mirodenii și verdeață. Compoziția astfel obținută o amesteci cu ouăle.
Într-o cratiță sau vas de iena uns, pui straturi alternative de vinete și umplutură. Ultimul strat trebuie să fie de vinete. Deasupra torni un amestec de roșii puțin înăbușite cu apă. Dai la cuptor circa 40 de minute. Servești preparatul rece, cu smântână.

Pregătire: 50 minute; Coacere: 40 minute
Rețetă de Nicoleta Stăncilă, Slatina, jud. Olt

Intră aici și vei descoperi câteva date despre vinete.

Add Comment