Ghiveci cu ciuperci și salată de castraveți cu iaurt

Foto: Mihai Nicolae – Burda Romania

Îți trebuie:
3 cepe
1 dovlecel mic
câteva teci verzi de fasole
1 morcov
100 g măsline
500 g ciuperci proaspete
1 cană mică de orez
concentrat de legume
2 roșii
1 lingură bulion
un praf de sare
un praf de piper
1 ou
mărar
Îți trebuie pentru salata de castraveți:
câțiva castraveți
un castronel de iaurt (sau lapte bătut)
câțiva căței de usturoi
mărar
Pregătești ghiveciul așa:
Speli ciupercile, le tai cubulețe mari și le fierbi puțin, apoi le scurgi de apă. Călești ceapa în ulei cu puțină apă, apoi pui ciupercile, bulionul și roșiile, un praf de sare, concentrat de legume și puțin praf de piper cu puțină apă, apoi mai dai câteva clocote. Separat, celelalte legume (și măslinele, de la care scoți sâmburii și le tai jumătăți) le tai mărunt și le pui într-un vas. Fierbi orezul separat și-l lași să dea câteva clocote, cât să se umfle puțin, apoi îl pui peste legume, împreună cu ceapa cu ciuperci. Amesteci bine (să fie acoperit cu apă) și dai totul la cuptor. Este fiert când tecile sunt moi. La final, bați oul cu o lingură de apă și îl torni deasupra. Presari și mărar tăiat mărunt, mai lași puțin cât să cuprindă oul crustă, apoi oprești cuptorul.
Pregătești salata așa:
Cureți castraveții, îi tai cubulețe și îi pui în iaurt. Pisezi usturoiul cu puțină sare, pui o linguriță de ulei și freci puțin cu lingura (în acest fel îndepărtezi iuțeala usturoiului), apoi pui amestecul de usturoi în iaurt. Tai mărar verde și amesteci bine cu iaurtul. Această salată este foarte bună după ce a fost ținută la rece.
Ghiveciul (rece), împreună cu această salată formează o combinație gustoasă și răcoroasă pentru zilele de vară.

Pregătire: 50 minute; Coacere: 50 minute
Rețetă de Felicia Magdalena Bălănescu, Alexandria, jud. Teleorman

Intră aici și vei descoperi o rețetă de ghiveci cu legume delicios.

Add Comment