foto: Mihai NIcolae
Vită Wellington individuală
Rețetă de Alexandra Tîrloiu, Timișoara
Preț: 40 lei-4 porții
Pregătire: 45 minute
Coacere: 40 minute
Îți trebuie: 4 felii mușchi de vită, 4 felii de șuncă de pui/curcan, 4 felii de cașcaval afumat, + 40 g cașcaval simplu, aluat foitaj, 200 g ciuperci, 1 ou, 2 căței de usturoi, 1 ceapă, 3 morcovi, 3-4 cartofi, sare, piper, muștar, ulei, pătrunjel, semințe de floarea-soarelui sau de pin
Îți trebuie pentru sosul de muștar: 2 linguri muștar, 1/2 linguriță miere, 2 linguri smântână
Pregătești așa: Feliile de mușchi le condimentezi cu sare și piper. Încingi o tigaie cu o lingură de ulei, pui feliile în tigaie, câte 30 de secunde pe fiecare parte, ca să prindă o crustă, apoi le scoți și le lași la răcit. Când sunt reci, le ungi cu muștar. Cureți ceapa, ciupercile și usturoiul. Toci ceapa și usturoiul, le pui la călit, apoi adaugi ciupercile și le călești 15 minute. Lași la răcit. Când compoziția e rece, o amesteci cu 40 g cașcaval ras. Tai 4 bucăți de aluat foitaj, pui câte o bucată de șuncă presată, una de cașcaval, compoziția de ciuperci și bucata de mușchi. Formezi un pateu, faci 3 tăieturi cu cuțitul, ungi cu ou, presari semințe de susan și dai la cuptor pentru 30-40 de minute sau până se rumenesc. Vita Wellington se servește cu sos de muștar și cu garnitură de cartofi natur și morcovi.
Pregătești sosul de muștar așa: Încingi o crăticioară antiaderentă, pui 2 linguri cu muștar, 1/2 linguriță miere, iar când începe să dea în clocot, adaugi 2 linguri cu smântână și lași să fiarbă 1 minut.