foto: Mihai Nicolae
Vinete umplute cu carne, la cuptor
Rețetă de Elena Netcu, București
Preț: 22 lei-6 porții
Pregătire: 60 minute
Coacere: 25 minute
Îți trebuie:
■ 4 vinete, 2 ouă
■ 150 g unt
■ 300 g carne tocată
■ 1 ceapă
■ mărar, pătrunjel
■ 1 felie de pâine
■ 1/2 ceașcă lapte
■ sare, piper
■ 1/2 kg roșii
■ 3 linguri smântână
■ 4 linguri cașcaval ras
Pregătești așa: Carnea tocată o amesteci cu felia de pâine înmuiată în lapte, cu ceapa tocată, verdeața, gălbenușurile, sare și piper. După ce ai amestecat bine, umpli vinetele cu această compoziție. Mai întâi speli vinetele și le tai în lung. Scoți miezul cu ajutorul unei linguri, le dai cu praf de sare și le rumenești repede în unt. După ce umpli vinetele, le așezi într-o cratiță, adaugi roșiile curățate de semințe și pielițe și tăiate mărunt. Torni peste ele o ceașcă apă caldă și fierbi vinetele la foc slab. Când carnea s-a frăgezit, presari cașcaval ras pe fiecare vânătă, torni smântâna și le dai într-un vas la cuptor, să se rumenească. Când sunt gata, le așezi pe o farfurie, pui și puțin sos lăsat la cuptor și, pentru decor, presari puțin pătrunjel verde tocat mărunt sau pui pur și simplu o crenguță. Este o mâncare delicioasă, de vară. Combinația de carne și legume, pregătite la cuptor este minunată!