Trei rețete cu pește pentru ziua de Buna Vestire

Astăzi, 25 martie, creștinii sărbătoresc Buna Vestire, o sărbătoare din perioada Postului Mare. Pentru aceasta Biserica acordă dezlegare la pește, indiferent de ziua în care ar cădea aceasta. După cum spune și numele sărbătorii, această zi aduce mereu creștinilor o veste minunată. Așa să fie!
Vă propunem trei rețete cu pește, Tacos cu Alaska Pollock, Cod negru sălbatic de Alaska, marinat în sos teriyaki și Somon de Alaska cu portocale.

Foto: Tacos cu Alaska Pollock – Arhivă Burda România

Tacos cu Alaska Pollock

Se decongelează 2 filéuri de Alaska Pollock. Se folosește apa rece pentru a elimina glazura de gheață de la suprafața peștelui, apoi se șterge cu un prosop curat de hârtie. Pe ambele părți se presară condimente proaspete.
Într-o tigaie, se încălzește 1 lingură de ulei de măsline la temperatură medie și se rumenește peștele 3-4 min. Se agită tigaia pe foc pentru a evita lipirea de fund. Se întorc bucățile de carne, se acoperă tigaia și se continuă prăjirea încă 3-4 min., până când peștele încetează să fie transparent.
Se așază pe o tortilla sau lipie câte un pumn de frunze de baby spanac, apoi o bucată de ananas (fript sau din conservă) și o bucată de pește stropit cu suc dintr-o lămâie proaspătă.

 

Foto: Cod negru sălbatic de Alaska, marinat în sos teriyaki – Arhivă Burda România

Cod negru sălbatic de Alaska, marinat în sos teriyaki

Ingrediente:
4 filéuri de cod negru de Alaska, proaspăt sau congelat
1 lingură ulei vegetal
1/2 cană sos Teriyaki
2 lingurițe usturoi proaspăt pisat
2 linguri vin alb
1 ardei roșu, tăiat subțire
4 fire ceapă verde, tăiată în bucăți mari, de 5 cm
1 morcov mare, tăiat julienne
2 linguri zeamă de lămâie

Mod de preparare:
Elimină glazura de gheață de la suprafața bucăților de pește cu apă rece și șterge surplusul cu un prosop de hârtie. Încălzește tigaia și pune peștele, după ce l-ai uns pe ambele părți cu ulei. Gătește fără capac 3-4 min., apoi adaugă sosul Teriyaki și lasă la fiert încă 2 min. Întoarce apoi bucățile de pește, adaugă usturoiul și lasă-le la foc mare încă 2 minute. Adaugă vinul și legumele, acoperă tigaia 
și redu intensitatea focului către mediu.
E gata după 6-8 min. (dacă a fost congelat) sau după 3-4 min. (dacă a fost proaspăt) și după adăugarea sucului de lămâie.
Garnitură: legume, sos, felii de lămâie și semințe prăjite de susan. O porție de orez fiert va potența savoarea acestui fel de mâncare.

 

Foto: Somon de Alaska cu portocale – Arhivă Burda România

Somon de Alaska cu portocale

Înlătură glazura de gheață de pe 4 filéuri de somon de Alaska prin plasarea sub jetul de apă rece, timp de 1 min. Folosește apoi șervețele de hârtie pentru a elimina surplusul de apă de pe suprafața bucăților de pește. Încălzește o tigaie la foc mediu. Unge peștele cu ¼ ceașcă ulei de măsline, cu pensula. Gătește somonul fără capac până se rumenește ușor. Întoarce bucățile de pește și presară sare și piper. Păstrează tigaia pe foc 6-8 min. (dacă a fost congelat) și 3-4 min. (dacă e proaspăt), până ce carnea devine opacă.
Între timp, într-un bol de dimensiune medie, se amestecă 2 legături de măcriș tocat sau 3 căni de germeni de grâu, tocați cu 3 linguri de castravete, tăiat mărunt și feliile de la 2 portocale, curățate de membrane.
Asezonează cu 1-2 lingurițe de oțet de vin alb, ulei de măsline și sare și piper. Salata se servește cu somon; se așază alături felii de avocado, miez de nucă și stropește cu câteva picături de oțet de mere. Decorează cu flori comestibile și servește preparatul cald.

Rețete preluate din revista Practic în bucătărie nr. 04/2020

Add Comment