Trei feluri de mâncare de vară

Vă prezentăm mai jos Trei feluri de mâncare de vară. Ratatouille, Vinete umplute și Tocăniță de vinete cu ouă de prepeliță

Foto: Ratatouille

Ratatouille

Sosul: Se coc 2 ardei, se curăță și se toacă. Se pune o oală cu apă pe foc și se lasă să clocotească. Se opăresc 2 roșii 30 de secunde. Se scot, se decojesc și se taie cubulețe.

Într-o tigaie se călesc 1 cățel de usturoi tăiat mărunt, ardeii și roșiile în ulei de măsline, cca 3 min. Se adaugă ½ cană de zeamă de pui și ½ cană apă, 1 crenguță de cimbru proaspăt, câteva fire de rozmarin proaspăt, sare, piper, boia iute și ½ linguriță zahăr. Se lasă la foc mediu spre mare până scade, apoi se pasează.

Se taie felii egale 1 zucchini sau dovleac galben, 2 roșii, 1 vânătă. Se încinge cuptorul la 180°C. Într-o tigaie de tuci, puneți puțin ulei, sosul și începeți a construi seturi consecutive de felii de dovleac, roșie și vânătă. Așezați seturile consecutive de legume în formă de spirală până acoperiți toată suprafața tigăii. Presărați sare și piper și adăugați un fir de cimbru proaspăt. Se acoperă cu hârtie de copt, decupată la mărimea tigăii. Se coace la cuptor la foc mediu cca. 40 min. Apoi se îndepărtează hârtia de copt și se mai lasă legumele să se rumenească încă 5 min. Se poate servi cu orez, pâine integrală sau alături de carne.

Foto: Vinete umplute

Vinete umplute

Se încălzește cuptorul la 180°C 2 vinete mari se taie felii groase de 1 cm, se ung cu ulei de măsline sare și piper și se dau la cuptor 20 min. sau până devin aurii.

Într-un blender sau într-un mojar și pistil se pun 4 ardei kapia, copți
și decojiți, 4 căței de usturoi, mari, 1 mână de stafide, 3 lingurițe fulgi de chilli, 1 linguriță pudră de semințe de fenugreek, 1 linguriță pudră de semințe de coriandru, 2 lingurițe oțet, sare; se pulsează până devine o pastă omogenă. Se adaugă 2 mâini de nuci prăjite.

Sosul de roșii: Se călește 1 ceapă mică până devine translucidă; se adaugă 1 conservă sos de roșii, puțină apă și  praf de usturoi, sare, piper, busuioc și măghiran proaspăt și se lasă la foc mediu, acoperit, pentru 10-15 min. Când s-au copt vinetele, se umplu cu pastă Ajika, se rulează și se adaugă într-un vas ce va merge la cuptor; se acoperă cu sosul de roșii și se dă la cuptor timp de 20-30 min. Se servește cu salată sau cu mămăligă.

 

Foto: Tocăniță de vinete cu ouă de prepeliță

Tocăniță de vinete cu ouă de prepeliță

Se preîncălzește cuptorul la 200°C. Se călește 1 ceapă în ulei de măsline, se adaugă 1 vânătă tăiată cuburi; se prăjește vânăta până devine ușor aurie. Se adaugă ½ conservă roșii tăiate mărunt, puțină apă și 2 căței de usturoi zbrobiți. Se lasă pe foc cca 10 min. și se condimentează cu sare, piper, câte 1 vârf de linguriță boia iute și chimion. Se transferă în vase mai mici pentru cuptor, se face o gaură cu ajutorul unei linguri în care se va adăuga câte 1 ou de prepeliță. Se dă la cuptor 5-7 min., sau până oul este copt. Se poate omite coacerea oului la cuptor: se reduce focul la mediu spre mic, se fac câteva găuri în sos cu ajutorul unei linguri și se adaugă ouăle; se acoperă cu un capac și se lasă la plită până albușul devine alb.

Rețete de Viviana Blihoghe, www.moodsandcravings.com

Aici găsești o altă rețetă cu vinete.

Add Comment