foto: MIhai Nicolae
Tocăniță de fasole verde, timișoreană
Rețetă de Iuliana Lako, com. Cenad, jud. Timiș
Preț: 19 lei-6 porții
Pregătire: 35 minute
Fierbere: 60 minute
Îți trebuie: ■ 600 g carne de porc ■ 300 g fasole verde ■ 100 g slănină afumată ■ 1 legătură ceapă verde ■ 1 ardei ■ 1 roșie ■ 1 linguriță mică chimen ■ 1 linguriță boia ■ 2 dl smântână ■ 3-4 căței
de usturoi ■ sare, piper alb ■ 2 linguri făină ■ leuștean
Pregătești așa: Pui la prăjit slănina tăiată fâșii, cu cubulețe de ceapă, apoi adaugi și usturoiul zdrobit. Presari chimen. Lași 2-3 minute, după care adaugi pe rând cubulețe de ardei și roșii (spălate și curățate în prealabil) și lași aproximativ 10 minute. Adaugi și fâșiile de carne, apoi presari sare și piper. Torni puțină apă și pui boiaua, apoi adaugi fasolea curățată. Dacă fasolea și carnea sunt bine pătrunse, mai lași să dea un clocot. Între timp, amesteci făina cu smântâna și torni amestecul în tocăniță. Lași să dea în clocot, amestecând din când în când și lași până se îngroașă. Servești preparatul cu garnitură de orez, găluște sau cu mămăliguță. Ca aspect, tocănița de fasole verde seamănă cu o ciulama. În bucătăria Practic(ă) am ales să însoțim tocănița cu o mămăliguță. Pentru decor, am pus mămăliguța într-o formă rotundă și am adăugat tocănița peste ea. Poți adăuga și un fir de pătrunjel verde sau de mărar verde.