Sărmăluțe sătmărene cu frunze de spanac

Foto: Mihai Nicolae – Burda România

Îți trebuie:
20-24 frunze de spanac
250 g ficat de pui
250 g carne tocată de porc
2 cepe
4 roșii
100 g nucă de cocos rasă
100 g nucă
100 g untură sau unt
2 linguri muștar
500 ml bulion de roșii
cimbru, măghiran
chilli (boia de ardei iute), după gust
1 lingură pastă de ardei picant
sare și piper
2 pahare vin alb demisec
4 linguri zahăr
Pregătești așa:
Alegi frunze de spanac frumoase și le pui să dea un clocot în apă cu sare, le scurgi și le rulezi, apoi le lași să se răcească.
Între timp, călești ceapa mărunțită în untură sau unt, adaugi carnea, ficățeii tăiați cubulețe (nu tocați), roșiile curățate de coajă și mărunțite, nuca de cocos rasă, nuca prăjită și strivită, cimbru, muștar și sare.
După ce se coagulează compoziția, umpli foile de spanac și formezi sămăluțe pe care le așezi într-un vas în care ai caramelizat zahărul și l-ai stins cu cele 2 pahare de vin. Acoperi sarmalele cu sosul format din bulion, pasta de ardei, măghiran, chilli, sare și piper, după gust. Lași această compoziție la rece, să se marineze cel puțin 4-6 ore (preferabil peste noapte), apoi pui vasul în cuptorul preîncălzit și lași la foc mic circa 2 ore.

Sfat: Dacă găsești, preferabil ar fi să folosești frunze de varză creață, dar poți folosi și foi de viță și de lobodă. În cazul în care nu preferi organele de pui, poți alege să folosești doar carne tocată (amestec porc și vită). Poți înlocui untura cu unt, dar sarmalele nu vor avea aceeași savoare și parfum.

Pregătire: 1 oră + 5 ore la marinat; Coacere: 2 ore
Rețetă de Adrian Vanțiu, Cluj Napoca, jud. Cluj

Iată aici o altă rețetă de sărmăluțe.

Add Comment