Sarmale „întoarse„

Termenul „sarma” provine din cuvântul turcesc „sarmak”, care înseamnă „rulou”, sau „pachet”, iar în Turcia este folosit şi pentru produsesele de patiserie, similare cu baclavalele, cum sunt „saray sarma” şi „fistik sarma”. Sarma se foloseşte în paralel cu alt cuvânt turcesc, „dolma”, care înseamnă „lucruri umplute”.
Se pare că sarmalele au fost inventate de turci, care le-au răspândit în fostul imperiu otoman, în special în Balcani, Europa de est şi Asia centrală.
Sarmalele se prepară de obicei din carne tocată (vită, porc sau o combinaţie a lor, dar şi miel, capră, cârnaţi, pui, raţă, gâscă etc.), orez, ceapă, sare, condimente (piper, verdeţuri, stafide, seminţe de pin, scorţişoară, etc.) amestecate şi apoi rulate în diferite frunze. Se folosesc foile de varză (proaspete sau murate), sfeclă, conopidă, măcriş, viţă-de-vie (proaspete sau murate), hrean sau chiar frunze de bananier.
La noi, sarmaua are o tradiție puternică şi este strâns legată de bucătăria noastră naţională. La noi sarmalele se prepară atât cu frunze de viţă, cât şi cu foi de varză sau de hrean.
Mai jos vă prezentăm o altă variantă de sarmale, nu varza este „cămașa„ sarmalei, ci carnea.

Foto: Mihai Nicolae – Burda România

 

Îți trebuie:
1 kg pulpă de porc
1 varză murată
2-3 cepe
cimbru
150 ml vin roșu
150 ml apă
100 ml bulion
2 foi de dafin
ulei
sare, piper
Pregătești așa:
Tai carnea felii și o bați ca pentru șnițele. Călești ceapa în ulei, până se înmoaie, apoi adaugi varza tăiată fideluță și lași pe foc (pui și puțină apă), pentru 40 de minute.
Apoi adaugi cimbrul și piperul, amesteci, iei cu o linguriță din compoziție și așezi pe șnițel. Rulezi și pui rulourile într-o tavă unsă cu ulei și tapetată cu varza tocată (ce ți-a rămas după ce ai desfăcut foile și le-ai tocat).
Între rulouri pui foile de dafin, torni vinul, bulionul și restul de apă.
Dai tava la cuptor pentru 1 oră.

Pregătire: 45 minute; Coacere: 60 minute
Rețetă de Catița Petrovici, com. Svinița, jud. Mehedinți

Aici găsești o altă rețetă de sărmăluțe

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!