Sarmale ca la Eșelnița

„Cum s-ar defini sarmaua? Vis înaripat al verzei ce-l avu cât a durat somnul lung metamorfozic în butoiul de murat…
Potpuriu de porc şi vacă, simfonia tocăturii, imn de laudă mâncării, înălţat în cerul gurii…”
O încercare plină de umor a cunoscutului scriitor şi epigramist Păstorel Teodoreanu de a defini… sarmaua.
Sarmale ca la Eșelnița, rețetă bănățeană, de la bunica. Sarmalele sunt gustoase cu carne de porc, dar se poate folosi și un amestec de carne de porc și carne de vită.

Foto: Sarmale ca la Eșelnița – Arhivă Burda România

Îți trebuie:
1 kg carne de porc
3 cepe mari
1 fir de praz
1 legătură cimbru uscat
4 linguri pastă de tomate
2-3 verze murate mari
costiță afumată
2-3 foi de dafin
200 g orez
sare, piper măcinat și boabe
Pregătești așa:
Pregătești foi de varză pentru împachetat compoziția. Treci prin mașina de tocat carnea și ceapa. Tai prazul mărunt și îl amesteci împreună cu orezul spălat și scurs, carnea, cimbrul mărunțit, sare și piper după gust.
Împachetezi în foi de varză câte o lingură de compoziție și le așezi în vas termorezistent, pe un strat de varză tocată. Pui între straturi varză tocată, bucăți de foi de dafin, boabe de piper și crenguțe de cimbru. Acoperi sarmalele cu apă și cu felii de costiță afumată.
Introduci vasul în cuptor, la foc mediu și coci sarmalele 3-4 ore. Ai grijă să nu rămână fără sos, iar după 2 ore, le stropești cu pastă de tomate diluată cu apă.

Pregătire 1 oră; Coacere 6 ore
Rețetă de Maria Bogdana Constantinescu, București

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Tags:

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!