Roșii umplute, cu sos de mărar

Roșii umplute, cu sos de mărar, un preparat dulce-arișor, cu aromă de verdeață, o alegere excelentă pentru prânzul zilelor de post.
Orezul este cunoscut de peste 8000 de ani în Asia de Sud-Est, mai exact în China, apoi s-a răspândit și în restul Asiei și Orientului Mijlociu. A ajuns în Spania în secolul al VIII-lea. Primele culturi au fost în India și China, apoi în Japonia și Indonezia, în aceste zone, orezul fiind principala monedă de schimb până în secolul al XVII-lea. În Asia, orezul este aliment de bază.
Prima plantație de orez din România datează din sec. XVIII în zona Banatului, realizată de un grup de italieni veniți din Milan.

rosii umplute

Foto: Roșii umplute, cu sos de mărar – Arhivă Burda România

 

Îți trebuie:
12 roșii de dimensiune medie
3-4 fire de ceapă verde
100 g orez
1 morcov mic
1 linguri ulei
1 legătură verdeață
sare
piper măcinat
Îți trebuie pentru sos:
miezul roșiilor
1 ceapă mică
1 linguriță făină
1 lingură unt
2 legături mărar
Pregătești așa
Speli roșiile și le tai câte un căpăcel. Scoți miezul roșiilor, folosind o linguriță și le lași să se scurgă, cu gura în jos.
Speli orezul și îl lași să se înmoaie în apă rece. Tai mărunt ceapa și o înăbuși în ulei, iar după un minut, pui morcovul ras fin, orezul scurs și stingi cu apă fierbinte. Lași să fiarbă 7-8 minute, până se umflă orezul. La sfârșit, adaugi verdeață tocată fin, sare șu piper după gust.
Umpli roșiile cu această compoziție și le așezi într-un vas termorezistent uns cu ulei, în care torni și puțină apă fierbinte. Introduci vasul în cuptor, pentru 20 de minute.
Înăbuși în unt topit miezul tocat al roșiilor, precum și ceapa fin tocată. Amesteci ușor, iar când roșiile s-au înmuiat, adaugi făina desfăcută în 50 ml apă rece, iar după 1-2 minute, sare și mărarul fin tocat. Servești roșiile împreună cu acest sos.

Pregătire 30 minute; Coacere 20 minute
Rețetă de Florica Faur, Jimbolia, jud. Timiș

Nu ezita să încerci și rețeta de aici.

Add Comment