Pulpe de rață cu prune, în sos de oțet balsamic

Oțetul balsamic este un produs obţinut în urma procesului de fermentaţie a mustului şi cu o păstrare îndelungată, timp de 5-12 ani. Este originar din Italia.
Datorită compoziției și aromei deosebite, oțetul balsamic se utilizează în sosurile pentru salate, ca dressing pentru carnea fiartă sau pentru a aroma diferite tipuri de mâncare, înlocuind alte tipuri de dressinguri sau sosuri grase.
Oțetul balsamic conține acizi alpha linoleici și acizi grași Omega 3. Acești compuși oferă o protecție sporită împotriva bolilor de inimă. În plus, alungă oboseala și favorizează digestia.
Un alt ingredient, condiment, folosit pentru acest preparat este cimbrul. Este cea mai populară plantă folosită la gătit. Este utilizat în special la preparatele din fasole, ciorbe de roșii, iaurt, în salate dar și în condimentarea unor mâncăruri cu carne, după cum vedem în rețeta de mai jos.

 

Foto: Pulpe de rață cu prune, în sos de oțet balsamic – Arhivă Burda România

 

Îți trebuie:
4 pulpe de rață
8 prune mari
1 lingură ulei
sare
piper
1 cană oțet balsamic
cimbru verde
Pregătești așa:
Se condimentează pulpele de rață cu sare și piper pe ambele părți. Se unge o tigaie de fontă cu puțin ulei și se pune la încins. Se frig pulpele de rață în tigaia încinsă.
După ce pulpele au prins crusta aurie pe ambele părți, se acoperă tigaia cu folie de aluminiu și se dă la cuptor timp de 15 minute. Se scot pulpele de rață din tigaie, se scurge excesul de grăsime rezultat de la gătire și se pune tigaia pe foc.
Se spală, se taie în jumătăți și se îndepărtează sâmburii prunelor. Se pun prunele la gătit în tigaia încinsă. După ce s-au rumenit puțin prunele, se adaugă piper proaspăt măcinat, crenguțele de cimbru și oțetul balsamic. Se lasă la gătit până scade oțetul balsamic și are consistența unui sos.
Se adaugă pulpele înapoi în tigaie, împreună cu prunele, se amestecă cu sosul rezultat și se servesc.

Rețetă de Vasilică Burcea, Cernavodă, jud. Constanța
Încearcă și rețeta de aici.

 

Add Comment