Pui cu mere și cașcaval. Inedit și gustos

Îți trebuie:
600 g ciocănele și aripi
80 g unt
20 g făină
250 g mere
300 ml lapte
2 gălbenușuri
120 g cașcaval ras
1 linguriță zahăr vanilat
sare
Pregătești așa:
Sărezi bucățile de pui și le înăbuși în 40 g unt și tot atâta apă, sub capac, timp de 10-15 minute. Sosul rămas îl amesteci cu o lingură de făină și, după ce s-a încorporat, îl torni într-un vas de jena. În vas așezi feliile de măr curățate. Peste mere pui bucățile de pui înăbușite în unt.
Topești untul rămas, îl amesteci cu făina rămasă, cu laptele fierbinte, cu zahărul vanilat și bați cu telul pe foc mic, până se îngroașă. Condimentezi cu sare și puțin piper (opțional), iar când s-a răcit puțin, amesteci totul cu gălbenușurile și cu jumătate din cantitatea de cașcaval ras.
Torni sosul în vas, peste bucățile de pui, presari cașcavalul rămas și introduci vasul în cuptorul fierbinte. Lași până se rumenește, scoți vasul să se răcorească, apoi servești.

Pregătire: 45 minute; Coacere: 45 minute
Rețetă de Florica Faur, Jimbolia, jud. Timiș/Foto: Pui cu mere și cașcaval – Arhivă Burda România

Ce este cascavalul?

Cașcavalul este un tip de brânză făcută din lapte de vacă sau de oaie, produsă la început în Sicilia, dar acum răspândită prin Balcani, mai ales în România, Bulgaria, Serbia, Ungaria, Turcia, Grecia, Slovenia și Croația.

Pentru obţinerea unei jumătăţi de kilogram de brânză este nevoie, de regulă, de 4,5-5 litri de lapte. O alimentaţie sănătoasă trebuie să includă zilnic 2-3 porţii de lapte sau produse lactate. Laptele şi brânzeturile sunt cu atât mai sănătoase cu cât conţinutul de grăsimi este mai redus. Calciul conţinut în brânză nu poate fi asimilat şi depus în masa minerală a oaselor indiferent de tipul acesteia. Este cazul brânzei topite care din această pricină are o valoare nutritivă mai scăzută, comparativ cu alte tipuri de brânză.
Caşcavalul este însă foarte bogat în calciu şi vitamina B 12. Pentru prepararea lui sunt folosite trei tipuri de bacterii: Streptococcus salivarius, Lactobacillus şi Propionibacterium. În faza finală de producţie a caşcavalului propionibacteriile consumă acidul lactic produs de celelalte bacterii şi eliberează acetat, acid propionic şi dioxid de carbon care formează „ochiurile“ din caşcaval.
Urda este produsă din resturile rămase de la alte tipuri de brânză. Este bogată în săruri minerale şi în proteine de calitate şi conţine puţine grăsimi. Din această cauză este unul din sortimentele indicate într-o alimentaţie sănătoasă, alături de brânza de vaci.
Citeste si:

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!