Păstrăv cu legume

Păstrăv cu legume, un preparat special pentru un meniu echilibrat, este ceea ce vă oferim. Iar sosul olandez, acrișor, întregește armonia gutului.
Ce este sosul olandez? Sosul olandez este o emulsie fierbinte de oțet și unt, în care gălbenușul de ou este folosit ca agent de emulsionare. Sosul a fost creat în mod asemănător deja în secolul al XVI-lea. Se potrivește la pește fript, carne friptă la grătar ori în tigaie, dar și la rasol de pește, ouă Benedict sau legume, îndeosebi la sparanghel și conopidă.
Se spune, că acest sos ar fi fost inventat în anii războiului franco-olandez (1672–78) în timpul domniei lui Ludovic al XIV-lea, de unde ar proveni și numele. Pe de altă parte, unii istorici cred că a fost inventat în Țările de Jos, apoi adus în Franța de hughenoți. Fapt este, că o rețetă pentru sos olandez apare într-o carte de bucate olandeză scrisă de Carel Baten, care datează din 1593.

pastrav

Foto: Păstrăv cu legme – Arhivă Burda România

 

Îți trebuie:
1 file de păstrăv
2 linguri ulei
sare
piper
1 ardei gras verde
1 morcov
200 g boabe de mazăre
1 lămâie
Pentru sosul olandez:
100 g unt
2 gălbenușuri
zeama de la 1/2 lămâie
piper măcinat
sare
Pregătești așa:
Cureți morcovul și ardeiul. Le speli îi le tai astfel: morcovul în rondele groase de 5 mm, iar ardeiul în fășii late de 2-3 cm. Sotezi puțin, într-o tigaie, legumele tăiate și boabele de mazăre. Le pui într-o tavă, iar deasupra așezi peștele stropit cu zeamă de lămâie și presărat cu sare și piper după gust.
Introduci tava în cuptorul preîncălzit, la foc mediu, pentru 20 de minute.
Pentru sos, topești pe baie de aburi 100 g de unt, adaugi gălbenușurile, sarea, piperul și zeama de lămâie, picătură cu picătură. Bați tot timpul cu telul, până se îngroșă. La sfârșit încorporezi și restul de unt, continuând să amesteci. Servești peștele alături de sos olandez.

Pregătire 20 minute; Coacere 20 minute
Rețetă de Fănica Doina Țană, Brăila

Încearcă rețeta de aici.

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!