Papricaș de pui cu mămăliguță

Papricaș de pui cu mămăliguță, parcă pui soarele în farfurie. Un fel principal gustos și consistent, apreciat de întreaga familie. Papricașul se poate face și cu carne de porc (foarte gustos), cu cartofi sau fără cartofi.
Conform Wikipedia „Papricașul este un fel de tocană, cu multă paprică de ardei roșu și adesea cu găluști de făină. Este una dintre cele mai cunoscute variante ale preparatelor tradiționale ale meselor ungurești. Numele provine din utilizarea amplă de boia de ardei, un condiment frecvent utilizat în bucătăria ungurească.„
Și în România acest preparat este cunoscut și preparat atât de familiile de unguri, cât și de familiile de români, care au inclus în bucătăria lor acest preparat.
Paprica, sau boiaua este un condiment de culoare roșie, obținut din pisarea ardeiului roșu uscat. Există sortimente de boia iute sau dulce în funcție de ardeiul din care s-a produs. Aceasta este folosită în multe rețete de bucătărie pentru a adăuga culoare și gust preparatelor.
Planta în sine din care se produce boiaua este originară din lumea nouă și a fost cultivată de turci din anul 1529 la Buda (astăzi parte a Budapestei). Cuvântul românesc „boia” provine din turcescul boya, care înseamnă „vopsea”.

papricas

Foto: Papricaș de pui cu mămăliguță – Arhivă Burda România

 

Îți trebuie:
400 g piept de pui
100 g unt
300 ml bulion
100 ml apă
1 foaie de dafin
sare, piper, boia după gust
Pentru mămăliguță:
500 ml apă
6-7 linguri mălai
1 praf de sare
Pregătești așa:
Tai mărunt pieptul de pui, îl rumenești în unt, pe toate părțile, apoi adaugi apa, bulionul, foaia de dafin și condimentele și lași să fiarbă încă 10 minute.
Fierbi apa cu sarea, iar când clocotește, Presari mălaiul în ploaie și lași să fiarbă la foc mic, circa 1/4 oră, amestecând încontinuu. Servești papricașul cu mămăliguța caldă.

Rețetă de Raluca Cornean, Cluj-Napoca, jud. Cluj

Încearcă și rețeta de aici.

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!