Ochiuri în pârjoale moldovenești

Pentru masa de prânz, rețeta de Ochiuri în pârjoale moldovenești este foarte potrivită. Este o mâncare gustoasă, ușor și rapid de preparat și foarte consistentă. Tot auzim: „am făcut chifteluțe„ sau „am făcut pârjoale„. Bun, dar care este diferența dintre chiftele și pârjoale?
În primul rând diferența este de mărime, chifteaua este mică sau foarte mică, iar pârjoalele sunt mai mari, cu o formă lunguiață. Chifteaua este în special în formă de buletă, care poate fi aplatizată, pentru care se folosește carne tocată, care pot fi prăjite în grăsime, ori preparate la cuptor sau pe grătar. Pentru pârjoale se folosește tot carne tocată, în special amestec de carne tocată de porc și de vită în cantități egale și usturoi pisat fin. Ambele conțin, în afară de carne tocată, cartofi răzuiți, morcovi rași, verdețuri, condimente.

parjoale

Foto: Ochiuri în pârjoale moldovenești – Arhivă Burda România

Îți trebuie:
500 g carne tocată
2 felii pâine înmuiată în lapte
1 gălbenuș crud
5-6 căței de usturoi
sare, pătrunjel
1 vârf cuțit de măghiran
pesmet
50 ml ulei
50 g unt sau margarină
6 ouă
piper
Pregătești așa:
Iei un castron și pui carnea, pâinea, gălbenușul, sarea, piperul, usturoiul, măghiranul și pătrunjelul verde. Amesteci bine ingredientele și faci pârjoale, pe care le tăvălești prin pesmet, apeși la mijloc cu lingura, astfel încât să se facă o adâncitură.
Încălzești uleiul într-o cratiță și pui pârjoalele. În fiecare adâncitură spargi câte 1 ou. Dai apoi la cuptor și lași pârjoalele până se rumenesc ele și se coagulează albușul. Servești pârjoalele fierbinți.
Sunt gustoase dar, mai ales, aspectuoase. Dacă preferi gustul mai picant, poți presăra mai mult piper și usturoi. E un preparat care merge foarte bine cu un pahar de bere sau de vin alături. Poftă bună!

Pregătire: 25 minute; Coacere: 10 minute
Rețetă de Maria Angelica Trică, Rm. Vâlcea, jud. Vâlcea

Intră aici și folosește rețeta de pârjoale preparate numai din legume.

Add Comment