Mici de nuci pentru vegetarieni

Românii mănâncă mulți mici, dar câți dintre aceștia prepară Mici de nuci pentru vegetarieni? Sună ciudat, dar există și astfel de mici care să-i bucure și pe vegetarieni, cei care țin diferite diete, cei care nu consumă carne tocată.
Micii sau mititeii i-am moștenit de la turci. Dar românii, inventivi din fire, au realizat propria lor rețetă de mici, foarte apreciați de străinii care vin să viziteze România. La noi „au apărut undeva la sfârșitul secolului al XVIII-lea și începutul secolului al XIX-lea, iar în Ardeal, după Unirea din 1918„ ne spune istoricul Călin Felezeu.
Turcii fac micii din carne de vită şi oaie. La români s-a încetăţenit reţeta micilor din carne de porc amestecată sau nu – depinde de preferinţe – cu carne de vită. În funcție de regiune, dar și de preferința omului, micii se mănâncă cu sare și ardei iute în Muntenia și Dobrogea, ori muștar, în Ardeal și nu numai.

mici

Foto: Mici de nuci – iStock

Îți trebuie:
5 ouă
200 g nucă măcinată
110 g pesmet
40 g fulgi de drojdie inactivă
300 g cașcaval afumat
15 g drojdie proaspătă
1 lingură de apă caldă
1 căpățână de usturoi
sare, cimbru și piper
Pregătești așa:
Se separă ouăle, albușul se mixează spumă, se pune drojdia dizolvată în o lingură de apă caldă, se adaugă gălbenușurile și se amestecă cu un tel. Apoi se încorporează fulgii de drojdie inactivă și pesmetul și se lasă la dospit 30 de minute.
Între timp se rade cașcavalul pe răzătoarea mare, se mărunțește usturoiul și după ce a crescut compoziția se încorporează restul ingredientelor. Cu mâna unsă cu ulei se formează micii de 10 cm. Se prăjesc în tigaie de teflon pe ambele părți până se rumenesc, se scot într-o sită și se trec imediat printr-un jet de apă rece, lucrul acesta face ca grăsimea după ei să fie îndepărtată și să rămână pufoși.

Rețetă de Emilia Dana Dinescu, Mioveni, jud. Argeș

Încearcă și rețeta de aici.

Add Comment