foto: Mihai Nicolae
Lasagna tradițională cu bacon sau kaizer
Rețetă de Clementina Cojan, com. Braniștea, jud. Bistrița-Năsăud
Preț: 35 lei-6 porții
Pregătire: 45 minute
Coacere: 40 minute
Îți trebuie: 300 g foi de lasagna, 150 g parmezan
Îți trebuie pentru amestecul de carne: 1 ceapă, 1 morcov mic, 1/4 țelină mică, 100 g bacon sau kaizer, 600 g carne tocată amestec, 400 g roșii decojite, 3 linguri unt, 250 ml vin roșu, sare, piper
Îți trebuie pentru sosul Béchamel: 50 g unt, 2 linguri făină, 500 ml lapte, 8 frunze de busuioc, 1 vârf cuțit de nucșoară
Pregătești așa: Tai mărunt ceapa, morcovul, țelina și apoi le călești în unt. Adaugi baconul sau kaizerul tăiat cubulețe și amesteci. Adaugi carnea tocată și vinul roșu și lași la foc mic, până ce acesta se evaporă. Pui roșiile tăiate cubulețe și condimentezi cu sare și piper. Lași să fiarbă 20 de minute. Pentru sosul Béchamel, topești untul, adaugi făina și laptele, puțin câte puțin. Amesteci foarte bine și lași să fiarbă, până ce acesta devine foarte consistent. Condimentezi cu sare și nucșoară. Pui foile de lasagna la înmuiat în apă. Ungi cu unt un vas termorezistent și acoperi fundul cu compoziția de carne. Presari parmezan, acoperi cu foi de lasagna și cu sos Béchamel. Repeți operația până când termini ingredientele. Ultimul rând trebuie să fie de sos Béchamel, peste care razi parmezan. Dai tava la cuptorul încins, la 180 de grade Celsius, pentru 40 de minute. Lași să se răcorească, apoi servești.