Harula, o budincă slovâcească de cartofi

Harula, o budincă slovâcească de cartofi, un nume scurt, pentru un preparat care merită o listă lungă de laude. Este dulce și ușor picantă, numai bună pentru o masă de prânz reușit.
Cititoare care ne-a bucurat cu trimiterea acestei rețete spune: “Vă trimit o rețetă foarte veche, slovăcească, învățată de la mama mea, care o prepara când oamenii trăiau liniștiți în sălașele lor. Este o rețetă a comunității slovace din localitatea noastră.”
Legendele grecești spun că însăși zeița Afrodita ar fi creat maghiranul pentru ea însăși, dar și pentru toate femeile care suspină prea mult și că, în Grecia Antică, acesta ar fi fost folosit de femei ca parfum, seara, pentru a-și visa ursitul, așa cum noi, românii, folosim busuiocul.
Și astăzi, în familiile grecești, maghiranul este prezent în camerele celor care vor să se simtă protejați, contribuind la vindecare și pacea casei lor. Este considerat protectorul casei și aducător de armonie, în multe familii.

harula

Foto: Harula – Arhivă Burda România

Îți trebuie:
1 kg cartofi
200 g carne afumată sau slăninuță împănată
2 cepe
2 linguri ulei
2 linguri făină
2 linguri pesmet
2 ouă
piper
sare
maghiran
4-5 căței de usturoi
unt și pesmet pentru tavă
Pregătești așa:
Cureți cartofii, îi speli și dai pe răzătoarea mare. Tai carnea în cubulețe cât mai mici. Călești în ulei ceapa tăiată mărunt și adaugi carnea, pentru 2-3 minute.
Amesteci cartofii cu ouăle bătute, făina, pesmetul, usturoiul curățat și zdrobit, sare, piper și maghiran după gust. După ce se răcesc ingredientele călite, le adaugi amestecului și omogenizezi.
Ungi cu unt și tapetezi cu pesmet o tavă și întinzi compoziția în strat subțire. Coci la 200 ºC, pentru 20-25 de minute. Servești porțiile alături de castraveți murați vara.

Pregătire 25 minute; Coacere 25 minute
Rețetă de Andrei Jagyi, Nădlac, jud. Arad

Încearcă și rețeta de bucdincă de aici.

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!