Gulaș ardelenesc cu carne de vită

Gulaș ardelenesc cu carne de vită, foarte gustos și consistent. Acest gulaș este pregătit în special în zonele rurale, dar care a fost preluat și de orășeni și apreciat de toată lumea.
Gulaşul este una dintre cele mai cunoscute mâncăruri ungureşti care s-a răspândit în bucătăria internaţională. În română se numeşte gulaş.
Mai toate sursele indică faptul că apariţia şi răspândirea gulaşului (din aceaşi familie fac parte şi papricaşul, şi tocana) sunt legate de viaţa de păstori din zona de şes a Ungariei. Trăind izolați, păstorii îşi găteau singuri mâncarea. Pentru asta aveau o singură oală: ceaunul din metal. Au adus cu ei pâine, slănină, verdeţuri, iar carnea era la îndemână. Era cea mai uşoară mâncare de încropit. Trebuie specificat că „gulya“ înseamnă „turmă de vite“ în limba maghiară. Gulașul este preparat și astăzi atât ca supă cât și ca tocăniță.

gulas

Foto: Gulaș ardelenesc cu carne de vită – Arhivă Burda România

Îți trebuie:
500 g carne
câteva oase de vită
1 ceapă mică
boia dulce și iute
2 cartofi
1 gulie
1/2 țelină
1 morcov
1 rădăcină de pătrunjel
1 legătură de pătrunjel
Pregătești așa:
Fierbi oasele în apă cât să le acopere, pentru a obține o supă aromată.
Cureți și speli legumele. Călești în untură ceapa mărunțită, iar după ce devine translucidă, adaugi carnea tăiată cuburi și amesteci. Când și-a schimbat culoarea, presari boia, după gust și stingi cu supă de oase. Fierbi carnea circa 30 de minute, după care pui legumele tăiate cuburi mari sau bastonașe, după cât de greu fierb. Ai grijă să amesteci periodic sau să scuturi cratița pe orizontală și să mai adaugi supă, astfel încât ingredientele să nu se prindă de vas. Pui sare și piper după gust și, când legumele sunt fierte, presari pătrunjel fin tocat.

Pregătire: 15 minute; Fierbere: 50 minute
Rețetă de Ileana Varga, Boghiș, jud. Satu Mare

Încearcă și rețeta de aici.

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!