Guiaș de fasole (babygulyas)

Mâncarea ungurească este foarte apreciată pentru consistență și pentru faptul că este bine condimentată. Preparatul de mai jos, Guiaș de fasole (babygulyas), intră în această categorie.
Guiaș, gulaș sau gulyás… mai multe denumiri, mai multe variante, nu se știe clar care este cea originală. Ce mai contează, atâta timp cât avem pe masă un preparat atât de gustos, făcut fie cu carne de vită, de miel, ori de porc.

Foto: Guiaș de fasole (babygulyas) – Sursa foto iStock

Îți trebuie:
300-400 g fasole uscată
50 g carne de vită (mânzat)
1 ciolan afumat (sau 600-700 g costiță afumată)
300 g cârnat de casă afumat
1 ceapă mare
2 căței de usturoi
1 ardei
2 linguri pastă de tomate
500-600 g zarzavaturi (3-4 morcovi, 2-3 rădăcină pătrunjel, 1 gulie, 1 țelină mică)
2 linguri untură de porc (sau 4 linguri ulei)
delicat (de casă)
sare și piper
boia de ardei dulce
boia de ardei iute (sau 1 ardei iute)
Preparare:
Fasolea se lasă de cu seara la înmuiat. Ceapa tăiată mărunt, se călește, se adaugă usturoiul pisat și carnea de vită tăiată cubulețe. Se călesc toate, iar când începe să se prăjească, se adaugă și carnea afumată, tăiată tot cubulețe, iar dacă este nevoie, se mai adaugă 100 ml apă.
Când începe din nou să se prăjească, se adaugă boiaua, piperul, sarea, eventual boia de ardei iute după gust. Se amestecă și se stinge cu 3-3,5 l apă. Când compoziția începe să fiarbă, se pun oasele rămase de la carne, fasolea, iar după 1 oră de fierbere la foc potrivit, cu vasul acoperit, se pun cârnații tăiați felii, apoi zarzavaturile curățate și tăiate mărunt, ardeiul tăiat în patru și ardeiul iute tăiat felii.
Când carnea este fiartă, inclusiv carnea de vită, se adaugă pasta de tomate și delicatul și se mai fierbe circa 5 minute. Se servește preparatul cald, ornat cu smântână sau pătrunjel verde.

Rețetă de Eva Vas, Boghiș, jud. Satu Mare

Aici găsești o altă rețetă ungurească.

Add Comment