Focaccia cu măsline și ierburi aromatice

Focaccia cu măsline și ierburi aromatice, o mâncare specific mediteraneană, apreciată în ziua de azi peste tot, a cărei rețetă o prezentăm mai jos.
„Focaccia este un produs de panificație specific bucătăriei italiene, de obicei conținând ulei de măsline și ierburi aromatice și consumată drept aperitiv. Pe vremuri, focaccia era servită de sărbători. Acum, focaccia este servită ca un aliment obișnuit.„ – sunt explicațiile de pe Wikipedia.
Oregano este un condiment foarte des folosit în bucătăria mediteraneană, datorită gustului său aromat, ușor picant, asemănătoare cu cea a măghiranului și cimbrului. Spre deosebire de alte plante aromatice, oregano are aroma mai puternică atunci când este uscat. Cei care au răspândit-o în întreaga lume au fost imigranții italieni, folosind-o pentru pizza și paste.

focaccia

Foto: Focaccia cu măsline și ierburi aromatice – Arhivă Burda România

Ingrediente:
350 g făină albă
200 ml apă călduță
1 pliculeț drojdie uscată
2 lingurițe zahăr
1 linguriță sare
1 lingură ulei de măsline
150 g măsline fără sâmburi și feliate
1 linguriță oregano
1 linguriță busuioc
1 linguriță rozmarin
Pentru garnisit:
ulei de măsline
sare
ierburi aromatice
felii de măsline
Preparare:
Se amestecă apa cu drojdia și zahărul și se lasă 10 min. într-un loc călduț. Se cerne făina și se face o gropiță în mijloc; se toarnă maiaua și uleiul de măsline. Se frământă și se lasă să dospească la cald 1 oră.
Se apasă ușor cu degetele pentru a scoate aerul, apoi se întinde pe planșetă cu sucitorul, se pun deasupra măslinele și ierburile aromatice. Se închide foaia de aluat, astfel încât umplutura să rămână la mijloc și se frământă bine de tot.
Se pune aluatul într-o tavă de tort cu pereții detașabili și se nivelează cu o lingură. Se lasă la cald să dospească 20 min. Se fac apoi cu degetul câteva găuri în aluat și se lasă să crească alte 20 min.
Se încinge cuptorul la 180°C. Se toarnă peste aluat ulei de măsline, să intre bine în găurelele din aluat. Se presară sare de mare, ierburi și câteva feliuțe de măsline. Se dă tava la cuptor 20-25 min., până se formează o crustă aurie. Se desfac pereții tăvii, se scoate focaccia și se lasă puțin să se răcească.

Rețetă de Mihaela Natalia Dena, Câmpulung Muscel, jud. Argeș

Încearcă și rețeta de Focaccia cu rozmarin!

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Tags:

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!