Doradă la cuptor, un deliciu

O mâncare pentru care folosim pește, de exemplu Doradă la cuptor, este în mod sigur apreciată de familie. Carnea de pește este o sursă importantă de proteine, vitamine (A, B12, D, E), de minerale (potasiu, fier, iod, fosfor, seleniu), acizi grași esențiali omega-3 și omega-6. Dorada îmbunătățește sistemul imunitar, ajută la controlul colesterolului, îmbunătățește funcția creierului și are multe alte beneficii pentru sănătatea noastră.
Dorada este un pește tipic mediteranean, dar se mai găsește și în Oceanul Atlantic și în multe alte mări. Trăsătura sa distinctivă este culoarea corpului, care variază de la roz la roșu. Dorada era un pește comestibil deosebit de apreciat în Antichitate. Grecii o respectau atât de mult, încât i-au dedicat-o Afroditei, zeița iubirii.
De cele mai multe ori acest pește se prăjește sau se pune pe grătar, însă foarte bine poate fi consumată fiartă sau la cuptor. Fileul de doradă se prepară foarte ușor, rapid și are un gust deosebit.

Foto: Doradă la cuptor – Arhivă Burda România

 

Îți trebuie:
4 macrouri sau dorade
5-6 căței de usturoi
50-100 ml ulei
200 ml vin alb
200 ml suc de roșii
2-3 roșii mari
5-6 foi de dafin
câteva boabe de piper
frunze de cimbru
sare
zeamă de lămâie
Pregătești așa:
Cureți peștii, îi speli și îi presari cu sare, apoi îi așezi într-o tavă.
Torni uleiul peste ei, adăugând usturoiul tocat mărunt și roșiile curățate de pieliță și tăiate cuburi. Presari frunzele de cimbru tocate mărunt, precum și foile de dafin și boabele de piper.
Torni vinul și sucul de roșii, după care dai tava la cuptor, pentru 45 de minute.
Din sfert în sfert de oră, scoți tava, iei cu lingura zeamă din tavă și torni peste pești. În momentul servirii, stropești cu zeamă de lămâie, după gust.

Pregătire: 35 minute; Coacere: 45 minute
Rețetă de Irodiea Pantelemon, Suceava

Încearcă și preparatul de aici!

Găsești această rețetă în revista Practic în bucătărie. Aceasta poate fi achiziționată de la punctele de vânzare a presei din toată țara, dar și în format electronic, prin intermediul Magzter.

Add Comment