Deliciu cu varză la cuptor

Deliciu cu varză la cuptor este un fel principal, dar care poate fi consumat și la cină. Nu este o mâncare foarte greu de făcut, de aceea vă recomandăm să o preparați. Ingredientul de bază al acestui preparat este varza.
Să aflăm câte ceva despre varză. Ei bine, se pare că varza este cea mai veche legumă, cultivată de la sfârșitul epocii de piatră. În Europa este cunoscută de acum 3000 de ani, fiind folosită și ca un remediu terapeutic. Romanii au folosit-o ca purgativ, depurativ, pentru cataplasme la genunchi, pentru curățarea organismul de toxine.
Varza este o legumă care are numeroase varietăți: albă, roșie, creață, chinezească, de Bruxelles, de Milano, conopidă, gulie. Există o varietate de mâncăruri care au la bază varza: varză murată cu carne de cită, varză roșie cu carne de oaie, rață pe varză, găină cu varzăî călită, plăcintă cu varză etc. Mâncărurile cu varză sunt foarte des întâlnite în gastronomia românească, fie că este vorba despre varză proaspătă, fie că este vorba despre varză murată.

Foto: Deliciu cu varză la cuptor – Arhivă Burda România

Îți trebuie:
1 varză proaspătă potrivită ca mărime
1 ceapă mare
150 g kaizer
150 ml lapte
2 ouă
4 linguri smântână
2 linguri cașcaval ras
2 linguri parmezan ras
3 linguri pesmet
75 g unt
sare
piper
Pregătești așa:
Tai varza șuvițe, o opărești în apă cu sare, timp de 10 minute, o scurgi de apă și o așezi într-o formă termorezistentă, unsă cu unt și tapetată cu pesmet. Separat, călești ceapa tăiată solzișori, cu puțin unt, o scoți cu lingura și o amesteci cu varza. În locul ei rumenești kaizerul tăiat bucăți, apoi îl scoți și îl dai deoparte.
Bați ouăle cu laptele și smântâna, adaugi cașcavalul ras și condimentezi cu sare și piper, după gust. Torni totul peste varză, adaugi restul de unt tăiat bucățele și introduci vasul în cuptorul bine încins, pentru circa 40 de minute. Cu 10 minute înainte de a fi gata, presari deasupra parmezan ras, adaugi kaizerul prăjit și mai lași vasul la cuptor până se amestecă aromele și se rumenește deasupra.
Servești varza caldă.

Pregătire: 45 minute; Coacere: 40 minute
Rețetă de Milița Șolea, com. Svinița, jud. Mehedinți

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!