Cuiburi de carne tocată

Maria Tobă, sat Batoți, jud. Mehedinți

Îți trebuie pentru aluat:

  • 250 ml lapte
  • drojdie cât o nucă
  • sare
  • făină cât cuprinde.

Îți trebuie pentru umplutură:

  • 300 g carne tocată
  • 1 ceapă
  • 1 morcov
  • 1 ou
  • sare
  • piper
  • verdeață tocată
  • 1 linguriță unt.

Pregătești așa:

Dizolvi drojdia în puțin lapte călduț, adaugi făina, frămânți un aluat puțin mai moale, ca de pâine (să fie bun de modelat). După ce a crescut, împarți aluatul în bucățele de mărimea unui ou, le rotunjești, apoi le turtești la mijloc. Carnea tocată și zarzavatul dat pe răzătoare, le călești în unt, sărezi și piperezi și adaugi verdeața. Cu această compoziție umpli cuiburile, le așezi în tava unsă cu ulei și le lași la crescut, după care le ungi cu ou și le coci la cuptor. Poți servi cuiburile cu carne tocată cu smântână, cu un sos de bulion sau doar cu cașcaval ras deasupra. Noi preferăm să consumăm acest fel de mâncare cu un sos de castraveți pe care eu îl pregătesc în felul următor: 250-300 g castraveciori în oțet, 250 g maioneză (făcută din 2 ouă, 1 cartof fiert dat pe răzătoarea mică, 1 pahar ulei, 2 linguri muștar, sare, piper). Cureți de coajă castraveții, îi toci foarte mărunt, îi scurgi de zeamă, după care îi amesteci bine cu muștarul și cu maioneza, sărezi și piperezi după gust și mai adaugi, dacă dorești, 1-2 linguri de smântână.

Atenție! Sosul trebuie să fie un sos mai consistent pentru ca atunci când este servit lângă cuibulețe să nu curgă. Cuiburile pot fi făcute și pentru zile de post; poți pregăti în acest caz, un aluat obișnuit de pâine, fără lapte, și le poți umple cu: orez, ciuperci, varză.



Add Comment