Coroniță de miel – meniu de Paște

Laura Laurențiu este unul din cei mai citiți bologări din zona culinară.
În toamna lui 2018, a publicat prima mea carte, ”Duminica la prânz” – rețete care aduc familia la masă, apărută la Curtea Veche Publishing. În carte, pledează pentru slow food, bucuria de a găti pentru cei dragi și de a te bucura de gustul bucatelor alături de oamenii cei mai importanți pentru fiecare dintre noi.

Ingredientele pentru coronița de miel sunt pentru patru porții

Pentru friptură:

1 rack de miel cu 8-12 coaste (900 g -1 kg)
1 lingură de ulei de măsline
1 linguriță de sare
½ linguriță de piper negru proaspăt măcinat
3 căței de usturoi, zdrobiți fin
2 lingurițe de cimbru proaspăt, tocat
2 lingurițe de rozmarin proaspăt, tocat fin
coaja rasă de la ½ lămâie
2 linguri de zeamă de lămâie
½ linguriță de coriandru măcinat
2 lingurițe de muștar Dijon

Pentru pesto de mentă

50 g de parmezan, ras
25 g de fulgi de migdale
1 cățel de usturoi, zdrobit fin
50 g de frunze proaspete de mentă, tocate
100 ml de ulei de măsline extravirgin 
sare după gust

1 Tranșarea rack-ului de miel: se face o tăietură pe partea învelită în grăsime a coastelor, perpendicular pe ele, la 9-10 cm de la capetele coastelor. Se taie grăsimea până la os, apoi se taie și coastele drept, urmând această linie. Se așază coastele cu partea cu carne în jos și oasele în sus. Se taie membrana subțire dintre coaste, apoi se răzuiește complet carnea de pe ele, obținând niște oase albe și curate. Folosind sfoară puternică de bucătărie, se leagă capetele bucății de carne laolaltă, formând un cerc. Capetele coastelor trebuie împinse spre exterior pentru a crea aspectul unei coroane.

2 Se amestecă bine toate ingredientele pentru friptură, obținându-se o pastă foarte aromată, cu care se masează carnea și se lasă să se odihnească 30 min., la temperatura bucătăriei.

3 Se încălzește cuptorul la 100 ºC. Se pregătește o tavă, care se tapetează cu hârtie de copt; se așază la mijloc un borcan de sticlâ, se montează de jur împrejurul lui coronița de miel și se coace așa 90 min.

4 Se pregătește pesto de mentă: parmezanul, fulgii de migdale, usturoiul și menta se procesează într-un blender de putere mare. Treptat, se adaugă uleiul de măsline extravirgin și se procesează în continuare până când compoziția devine omogenă și fină. Se sărează după gust.

5 Se scoate tava, se ridică temperatura din cuptorul la 23oºC pe funcția grill. Se scoate cu grijă borcanul și se învelește cu folie de aluminiu partea expusă a oaselor și se dă din nou tava la cuptor 10 min., până când coronița se rumenește frumos. Se lasă friptura să se odihnească 15 min., apoi se îndepărtează ațele cu care a fost legată și se servește cu piureu de cartofi și pesto de mentă.

Citeste si:

Sursa foto: pixabay.com

Articol apărut în revista Ioana, editia lunii aprilie 2020

Add Comment