Ciuspais de fasole verde cu cartofi și cârnați

Ciuspais de fasole verde cu cartofi și cârnați, este o rețetă tradițională din vestul Banatului, moștenită de la părinți și bunici, preparată și astăzi cu mare drag. Este o mâncărică care îi satură și pe cei mai pofticioși, mai ales că avem alături și niște cârnați proaspeți de porc.
Ciuspaisul (sau țuspaisul) este o rețetă de garnitură, pe care o putem folosi alături de cârnați, friptură de vită, de porc sau de pui, dar poate fi consumată și ca atare.

fasole verde

Foto: Ciuspais de fasole verde cu cartofi și cârnați – rhivă Burda România

Îți trebuie:
1 kg cartofi
4 cârnați proaspeți de porc
500 g fasole verde proaspătă
3 fire ceapă verde
2 fire usturoi verde
3 linguri făină
200 ml smântână
400 ml lapte
sare
piper
boia
câte 1 legătură mărar și pătrunjel
3 linguri untură de porc
2 linguri ulei
Pregătești așa:
Alegi cartofi noi mai mici, îi speli și îi stropești cu ulei, apoi îi presari cu sare, boia și piper, după gust, amesteci și îi așezi într-o tavă unsă cu ulei sau tapetată cu hârtie de copt unsă. Îi coci în cuptorul preîncălzit, la 200 ºC, până când se pătrund.
Speli fasolea, o cureți și rupi păstăile în jumătate. Încingi o lingură de untură și călești puțin ceapa și usturoiul curățate și tăiate mărunt. Adaugi fasolea și o înăbuși 10 minute, adăugând sare și piper după gust. Acoperi păstăile cu apă fierbinte și lași păstăile să fiarbă până se înmoaie.
Amesteci făina cu laptele și o parte din smântână și torni amestecul peste fasole. Lași să fiarbă cel mult un minut, amesteci ușor, apoi stingi focul și presari verdeața fin tocată.
Înțepi din loc în loc cârnații și îi pui la prăjit în untura rămasă. Îi scoți pe șervet de bucătărie și îi servești alături de cartofi și de ciuspais.

Pregătire 25 minute; Fierbere 30 minute
Rețetă de Gheorghe Gligor, Cenad, jud. Timiș

Încearcă și mâncarea de aici.

Add Comment