Chifteluțe pe pat de aluat

Chiftelele sunt o mâncare care aparține lumii asiatice și arabe. Și noi, românii, preparăm această mâncare de mult timp, parcă de când lumea. Se consumă prăjite în ulei, coapte în cuptor sau fierte în diferite sosuri. Chiftelele foarte mici, sub formă de buletă, se numesc chifteluțe, iar cele mari, ca niște turte, pârjoale.
Există o „dispută„ între chinezi și arabi, fiecare susținând că prepararea chiftelelor a fost făcută pentru prima oară la ei. Astfel, chinezii spun că provin din bucătăria Shadong, istoria lor începând în Asia în timpul dinastiei Qin, cu 207 ani înainte de nașterea lui Hristos. Pe de altă parte, arabii susțin că rețeta chiftelelor apare în primele cărți de bucate arabe, preparate pe atunci din carne de miel tocată.
În Europa, se preferă ca la chiftele, gustul de carne să fie cel mai puternic. La asiatici, se adaugă în compoziția de carne tocată condimente din belșug sau sunt preparate doar din legume.
Indiferent cum le preparăm, chiftelele sunt consumate cu o plăcere deosebită. Mai jos vă prezentăm o rețetă deosebită.

 

Foto: Mihai Nicolae – Burda România

Îți trebuie:
300 g carne tocată
100 g cașcaval
2 căței de usturoi
200 g aluat de foitaj
sare, piper, boia
2 ouă
50 g făină
100 ml ulei
1 legătură pătrunjel tocat mărunt
Pregătești așa:
Carnea tocată, împreună cu cașcavalul sfărâmat, usturoiul tocat, ouăle, condimentele și verdeața le amesteci până la omogenizare. Din compoziția obținută faci chifteluțe rotunde, pe care le treci prin făină, apoi le prăjești în ulei încins. Nu trebuie prăjite foarte tare, deoarece se usucă în cuptor, în timpul coacerii.
Aluatul de foitaj dezghețat îl întinzi pe masă, iar cu ajutorul unei forme (steluță sau floare) tai aluatul, astfel încât acesta să fie mai mare decât chifteluțele. Formele din foitaj le așezi într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, iar pe fiecare pui o chifteluță, după care introduci tava în cuptor, pentru circa 10 minute.

Pregătire: 45 minute; Coacere: 10 minute
Rețetă de Paulina Bînță, Slatina, jud. Olt

Încearcă și rețeta de aici.

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!