foto: Mihai Nicolae
Chiftele suedeze cu sos alb
Rețetă de Daniel Moldovan, Sânger, jud. Mureș
Preț: 28 lei-6 porții
Pregătire: 50 minute
Coacere: 40 minute
Îți trebuie: 350 g carne tocată de vită, 350 g carne tocată de porc, 100 g pesmet, 1 ceapă mare, 60 ml lapte, 1 ou, un praf de nucșoară, sare, un praf de piper, 2 linguri unt, 3 linguri ulei
Îți trebuie pentru sosul Béchamel: 70 g unt, 70 g făină, 1 litru lapte nucșoară, sare
Pregătești așa: Pentru chiftele, rumenești pesmetul într-o tigaie fără ulei, amestecând mereu. Apoi îl scoți și, în aceeași tigaie, cu 2 linguri de ulei, călești ceapa. Presari sare și piper și, după ce s-a înmuiat, o pui peste pesmet. În bol adaugi și cele două tipuri de carne, laptele, oul, condimentele și amesteci bine. Potrivești din nou gustul de sare și piper. Modelezi chiftele, pe care le prăjești apoi în uleiul rămas, la care adaugi untul. Păstrezi chiftelele la cald. Pregătești sosul așa: Pui laptele pe foc și, separat, într-o tigaie topești untul. Pui făină peste untul topit, amesteci energic și lași pe foc aproximativ 2-3 minute. Tragi tigaia de pe foc, lași un pic să se răcorească și torni laptele. Amesteci și repui vasul pe foc. Lași să fiarbă, amestecând pentru a obține un sos gros. La final pui nucșoara și sarea. Pui chiftelele în sos și lași maximum 3 minute pe foc împreună. Le aduci la masă cu verdeață, după gust, alături de sosul Bechamel. Sunt delicioase și vor fi apreciate de meseni.