Chiftele caramelizate de năut

Pentru un fel principal, rețeta următoare, Chiftele caramelizate de năut, este varianta cea mai bună să satisfaci pe toată lumea.
Năutul este unul dintre cele mai vechi alimente, fiind cunoscut încă din Antichitate, cu aproximativ 3.000 de ani î.Hr., sub numele de hallaru, în Mesopotamia. Dar în sudul Franţei, se consuma năut chiar acum 9.000 de ani. În antichitate, năutul era un aliment popular în rândul claselor sărace din Egipt, Grecia şi Roma. Astăzi năutul este foarte apreciat în toată lumea, fiind folosit în diferite preparate. Poate mai puțin cunoscut este faptul că năutul a fost în trecut un înlocuitor foarte bun pentru cafea.

chiftele

Foto: Chiftele caramelizate de năut – Arhivă Burda România

Ingrediente chiftele:
300 g năut
1 ceapă
3 căței usturoi
1 legătură coriandru
40 g făină
Pentru sosul caramel:
200 g zahăr brun
10 ml apă
100 ml sos soia
2 felii ghimbir
Pentru garnitură:
2 fire ceapă verde
40 g orez cu bob lung
1 ardei gras verde
1 ardei gras roșu
3 bulbi fenicul
20 ml sos de roșii
1 lingură zahăr brun
20 ml oțet balsamic
200 ml supă
sare și piper
Preparare chiftele:
Se lasă la înmuiat peste noapte năutul. Se fierbe 15 min., se strecoară şi se mixează cu ceapa, usturoiul, coriandru și făina. Se modelează apoi chiftele și se coc la cuptor.
Preparare sos caramel:
Se fierbe zahărul cu apa, până când devine arămiu. Se ia de pe foc şi se adaugă sosul de soia și feliile de ghimbir; se lasă 5 minute. la fier. Se scoate ghimbirul şi sosul se toarnă peste chiftele.
Preparare garnitură:
Se călesc în ulei firele de ceapă verde tăiate rondele. Se adaugă orezul şi se căleşte, amestecând. Se adaugă ardeiul verde, cel roșu și bulbii de fenicul tăiaţi fâșii; se fierb 2 minute. Se amestecă sosul de roşii cu lingura de zahăr brun, oţetul balsamic, supa, sare şi piper şi se fierb 2 minute la foc mic, până scade sosul.

Rețetă de Georgeta Petrea, Buzău

Încearcă și rețeta de Turtițe de năut.

Add Comment