Foto: MIhai Nicolae
Cartofi noi, gratinați
Rețetă de Rodica-Paula State, sat Valea Budului, com. Mărgineni, jud. Bacău
Preț: 10 lei-6 porții
Pregătire: 45 minute
Coacere: 40 minute
Îți trebuie: 1/2 kg cartofi, 300 g ciuperci, 1 ceapă, brânză, 5 felii de costiță
Pregătești așa: Cureți cartofii de coajă, îi speli și îi pui întregi la fiert în apă clocotită cu sare. Apoi îi scurgi și îi tai felii de circa 1 cm grosime. Toci o ceapă mai mare, tai ciupercile felii și le pui la călit în ulei încins. Adaugi și costiță afumată mai cărnoasă, tăiată cubulețe. Călești bine, pui sare (mai puțină, că are și costița) și piper. Ungi bine de tot cu unt o tavă, pui un strat de cartofi fierți, peste ei pui compoziția de costiță cu ceapă și ciuperci și deasupra restul de felii de cartofi. Faci un sos din 100 ml smântână, 1 linguriță făină, puțină brânză rasă, un praf de sare și piper și torni compoziția peste cartofi. Dai tava la cuptorul încins, până se gratinează și se aurește deasupra. Servești cu o salată de sezon.