Budincă de ţelină

Plăcut aromată și bogată în fibre este o Budincă de țelină, o mâncare foarte gustoasă pentru cină, dar care poate fi consumată foarte bine și ca fel principal.
„Apium graveolens”, adică țelina, a fost din timpuri îndelungate folosită în bucătărie, dar în timp a fost întrebuințată în industria farmaceutică și în homeopatie. Țelina este de două tipuri: „Apium graveolens dulce”, de la care se consumă doar frunzele și țelina sălbatică, adică „Apium graveolens rapaceum”, de la care se consumă doar rădăcina.
Istoric vorbind, primele informații despre țelină ne parvin din scrierile grecești. La înmormântări, coroanele grecilor erau împodobite cu flori și frunze de țelină, considerându-se că țelina are legătură cu divinitățile subpământene. Romanii o considerau o plantă sfântă, iar chinezii o foloseau și apreciau pentru că menținea agerimea și tinerețea spiritului. Indienii foloseau țelina pentru încetinirea îmbătrânirii, astfel cuplurile mai în vârstă, dacă doreau copii, consumau frunze și semințe de țelină.

budinca

Foto: Budincă de ţelină – Arhivă Burda România

 

Îţi trebuie:
500 g ţelină
frunze de ţelină
20 fire de ceapă verde
10 fire de usturoi verde
1 salată verde mare
2 legături pătrunjel
250 g brânză dulce
150 g brânză de burduf
3 ouă
piper
1 ardei roşu
1/2 linguriţă chimen
2 linguri griș
50 g unt
3 linguri smântână
unt şi pesmet pentru tavă
2 linguri seminţe de floarea soarelui
Pregăteşti aşa:
Cureţi şi speli ţelina şi verdeţurile. Tai ţelina cubuleţe, iar verdeţurile mărunt. Căleşti ţelina în unt topit, apoi adaugi ceapa şi usturoiul verde, ardeiul tăiat cubuleţe şi, peste 2 minute, salata şi pătrunjelul tocate.
Când s-au răcit ingredientele călite, le amesteci împreună cu brânza dulce, brânza de burduf, grișul, condimentele şi ouăle bătute. Torni amestecul în tava unsă cu unt şi tapetată cu pesmet şi presari deasupra seminţele. Coci budinca în cuptorul preîncălzit, la foc mediu, pentru 35-40 de minute.

Rețetă de Doina Tătăranu, Bucureşti

Aici găsești o altă reșetă de budincă.

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!