Budinca brutarului cu ierburi de Provence

Budinca brutarului cu ierburi de Provence este un preparat delicios, consistent și destul de ușor de preparat, care poate fi consumat atât ca fel principal, cât și la cină.
Cultivate şi folosite de mii de ani în bucătăriile popoarelor lumii, plantele aromatice seduc mereu şi cele mai pretenţioase papile gustative. Proaspete sau uscate ori deshidratate, plantele aromatice (multe fiind incluse în amestecul de ierburi de Provence) se folosesc cu precădere la asezonarea sau parfumarea diverselor preparate culinare crude ori gătite. În Europa, cele mai mari cultivatoare şi care folosesc foarte mult plantele aromatice sunt Italia, Grecia, Franţa şi Spania. Ierburile de Provence nu se folosesc doar la specialităţile culinare franţuzeşti, ci se regăsesc în aproape orice preparat din regiunea mediteraneană.
Dacă cel mai adesea, ierburile amestecate ce compun plantele de Provence se găsesc ambalate în diverse cutiuţe sau vase de ceramică, nu sunt de neglijat nici bucheţele de plante proaspete sau uscate, pe care le puteţi adăuga cu succes preparatelor dvs.
Semințele de dovleac, pe care le vom folosi și noi în preparatul de mai jos, reprezintă un real elixir pentru sănătate și au foarte multe beneficii datorită conținutului de fosfor, mangan, magneziu, fier și cupru, vitamina K și zinc. Dacă sunt consumate crude, sau în combinație cu alte ingrediente, semințele de dovleac te pot ajuta să ai o sănătate imbatabilă.

budinca

Foto: Budinca brutarului cu ierburi de Provence – Arhivă Burda România

Îți trebuie:
250 g smântână
400 g brânză
5 ouă
400 g biscuiți sărați sau pâine veche
1/4 linguriță ierburi de Provence
pătrunjel
2 fire ceapă verde
½ ceașcă semințe de dovleac
sare, piper
Pregătești așa:
Mixezi smântâna cu ouăle, brânza dată pe răzătoare, condimentele, ceapa verde fin tocată și sare după gust. Încorporezi pâinea veche sau biscuiții, o parte din semințe și omogenizezi.
Torni compoziția în tava unsă cu unt și presari deasupra semințele de dovleac rămase. Rumenești budinca la foc mediu, circa 1/2 oră. O servești presărată cu pătrunjel tocat.

Rețetă de Vasilica Burcea, Cernavodă, jud. Constanța

Vă recomandăm și rețeta de Budincă de banane!

Add Comment