Bame cu aripioare de pui

Bame cu aripioare de pui, o mâncare cu gust de neuitat, o mâncare pentru care vom folosi gustoasele bame.
Bamele arată ca niște capsule conice subțiri, cu 5 muchii, un aspect pufos la bază și au dimensiuni cuprinse între 8 și 25 cm. Se mănâncă doar atunci când sunt moi și necoapte.
Există dovezi care certifică prezența bamelor și folosirea lor încă din perioada Egiptului antic. În Europa Orientală au pătruns pe filieră turco-grecească. În Occident au fost introduse de către mauri, care le-au adus în Spania în sec. XII-XIII. În America au ajuns în secolul al XVII-lea.
În România, bamele sunt prezente mai ales în sud, unde se mănâncă fie simple (genul mâncărică, adică cu ceapă, roșii, eventual ardei grași, plus verdețuri), fie cu carne (slabă, de obicei pui sau vită.
Numele de bamă provine din arabul bamyah care stă la originea numelor plantei în Balcani, Iran, Grecia, Rusia. În vest este cunoscută sub numele de okra, cuvânt de origine africană.

bame

Foto: Bame cu aripioare de pui – Arhivă Burda România

Îți trebuie:
1 kg aripioare de pui
500 g bame
1 ceapă
2 morcovi
1/2 ardei
3 roșii
100 ml vin alb
50 ml oțet
ulei de măsline
pătrunjel
sare
piper
boia dulce
Pregătești așa:
Cureți ceapa și morcovii. Tai ceapa solzișori, iar morcovii bastonașe. Călești ceapa în 2-3 linguri de ulei, iar după ce devine transparentă, pui morcovii, ardeiul, boiaua și aripioarele, presari puțină sare și torni periodic câte puțină apă. Înăbuși aripioarele și legumele până se înmoaie carnea.
Cureți bamele și le fierbi 10 minute, la foc mediu, în apă cât sâ le acopere, cu oțetul. Le pui în vasul cu aripioarele, pui miezul roșiilor tăiat cubulețe și introduci vasul în cuptor, la foc mediu, pentru aproximativ 1/2 oră, până scade sosul. În acest timp, ai grijă să scoți vasul și să îl scuturi cu scurte mișcări orizontale, ca să nu se lipească mâncarea. Spre sfârșit, sărezi mâncarea și o condimentezi după gust.
Când mâncarea e gata, presari pătrunjel fin tocat și o servești ca atare sau cu smântână.

Pregătire 20 minute; Fierbere 40 minute
Rețetă de Nina Niculae, Bucșani, jud. Giurgiu

Intră aici și încearcă rețeta propusă.

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!