Mâncarea pandurilor, cu cârnați

Mâncarea pandurilor, cu cârnați, mâncarea preferată din vechime. Este un preparat tradițional românesc, foarte consistent, bun pentru o masă festivă, alături de o bere rece, numai bună să ne potolească setea.
Pătrunjelul (Petroselinum crispum) este o plantă erbacee, cultivată pentru rădăcină și pentru frunzele aromate. Este folosit în alimentație și în medicina populară. Conține multă vitamina C, dar și vitaminele A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, K și E. Mai conține glucide, proteine, potasiu, calciu, fosfor, magneziu, fier, sodiu, ulei volatil, lipide și flavonoizi.
Pătrunjelul se pune în supe, mâncăruri de legume, pește, cartofi noi, sosuri și maioneză.
Mărarul (Anethum graveolens) provine din sud-vestul și centrul Asiei și Rusia, dar are o viață scurtă. Frunzele și semințele mărarului au ulei volatil cu un conținut mare de carnova (antioxidant puternic), potasiu, magneziu, calciu, sulf, fier, etc. și vitaminele A, B și C. Mărarul reglează metabolismul și stimulează digestia, este indicat în combaterea balonărilor, calmează durerile dentare, stimulează buna funcționare a rinichilor, combate depresia și tratează edemele.
Mărarul îl folosim la ciorbe, salată de roșii, ouă, brânză dulce, salată de castraveți și varză. Semințele se folosesc la murături, ciorbe, sosuri pentru pește.

mancarea

Foto: Mâncarea pandurilor, cu cârnați – Arhivă City Publishing SRL

Îţi trebuie:
80 g cârnaţi oltenești
80 g cârnaţi de porc
70 g tobă
100 g mușchi ţigănesc
150 g pulpă de porc
200 g ceapă
100 ml ulei
3 linguri bulion
100 ml supă de oase
100 ml vin
10 g pătrunjel
sare, piper, după gust
Pregătești așa:
Pulpa de porc, cârnaţii, mușchiul ţigănesc și toba le tai în cuburi mari și le călești în ulei. La început pui carnea de porc, apoi restul ingredientelor. În uleiul rămas prăjești ceapa, apoi torni bulionul și stingi cu supa de oase. Adaugi, astfel, în sosul obţinut carnea și vinul și condimentezi după gust.
Când e aproape gata, presari pătrunjelul tocat mărunt. Mâncarea pandurilor o servești caldă, cu pătrunjel tocat.

Pregătire: 45 minute; Coacere: 20 minute
Reţetă de Violanda Murgu, Tg. Jiu, jud. Gorj

Încearcă și acest preparat!

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!