Mămăliguță cu urdă și mărar

Mămăliguță cu urdă și mărar, un delicios preparat românesc prezentat într-o formă modernă, pentru a bucura pe cei din familie,în special pe cei mici.
În bucătărie, mărarul e bun în sosuri albe, gen Bechamel, folosite la asezonarea chifteluțelor, peștelui și cărnii de pui gătite sub orice formă; mâncăruri cu legume verzi: dovlecei, fasole verde, sparanghel, spanac; sosuri pe bază de iaurt, gen tzatziki; sosuri de roșii sau de tomate și ardei, care acompaniază fripturile de vită, pui sau peștele; borșul de legume sau în ciorba de fasole boabe.
Semințele de mărar pot fi întrebuințate la: asezonarea aluaturilor pentru pâine sau aperitive; dressinguri mai aromate; condimentarea marinadelor, peștelui sau fripturilor; presărate deasupra porțiilor de supe sau supe-creme; la murături, adesea împreună cu floarea și tulpinile uscate.
În Evul Mediu, mărarul era întrebuințat ca protector împotriva vrăjitoriilor și blestemelor, iar în texte egiptene de acum 3000 de ani este menționat mărarul.

mamaliguta

Foto: Mămăliguță cu urdă și mărar – Arhivă City Publishing SRL

Îți trebuie:
300 g mălai
1 l apă
500 g urdă proaspătă
100 ml smântână
1 legătură ceapă verde
1 legătură mărar verde
100 g margarină
sare
Pregătești așa:
Freci 50 g margarină cu urda, sare și cu smântâna până ce obții un amestec omogen.
Pui apa la fiert cu puțină sare și adaugi treptat mălaiul pentru a face o mămăligă potrivit de tare. Ungi cu restul de margarină un vas, apoi așezi un strat de mămăligă. Peste acesta așezi un strat de amestec de urdă și deasupra presari mărar și ceapă verde tocate.
Repeți straturile până ce se termină ingredientele. Ultimul strat trebuie să fie de urdă și de verdețuri.

SFAT: Pentru a putea întinde mămăliga în strat subțire este de prefarat să înmoi lingura în margarină topită sau în ulei.

Pregătire: 30 minute; Fierbere: 25 minute
Rețetă de Clementina Cojan, com. Braniștea, jud. Bistrița-Năsăud

Încearcă și Mămăligă în pături ca în Bistrița!

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!