Mălai dulce, ca în Moldov

Mălai dulce, ca în Moldova, un desert tradițional românesc, pentru care vom folosi mălai în loc de făină. Are un gust deosebit, este un dulce mai altfel.
Mălaiul de porumb este des folosit în preparatele românești. În afară de mămăliga pentru care suntem recunoscuți, din mălai se pot face și dulciuri delicioase.

malai

Foto: Mălai dulce, ca în Moldova – Arhivă City Publishing SRL

Îți trebuie:
5 ouă
500 ml lapte acru
1 cană zahăr tos
4 linguri ulei de floarea‑soarelui
1 plic praf de copt
1 cană cu vârf mălai
500 g căpșuni proaspete
1 praf de sare
Pregătești așa:
Mixezi ouăle spumă, cu un praf de sare și cu zahărul. Eu am folosit o cană de 300 ml cu zahăr. Cu aceeași cană, măsori și făina de mălai. Dacă preferi un mălai mai puțin dulce, poți pune zahăr mai puțin, trei sferturi de cană de zahăr este suficient. Adaugi uleiul și mixezi în continuare. Încorporezi laptele acru și amesteci bine cu un tel de mână. Dacă nu ai lapte acru, poți folosi lapte bătut, sana, chefir sau iaurt. Adaugi mălaiul în ploaie și amesteci bine, apoi praful de copt și omogenizezi.
Tapetezi cu hârtie de copt o tavă de 25×35 cm. Torni aluatul și, din loc în loc, pui căpșunile spălate, uscate și tăiate. Poți folosi vișine sau cireșe proaspete și chiar rubarbă, pentru un dulce moldo‑ardelean.
Coci în cuptorul preîncălzit la 180ºC, 40 de minute, până când capătă nuanță aurie și trece proba cu scobitoarea. Servești mălaiul dulce călduț, alături de smântână și căpșuni.

Rețetă de Oana Bîrgăoanu, Lunca Câlnicului, jud. Brașov

Intră aici și încearcă rețeta propusă de noi.

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!