Jofre de post cu migdale

Jofre de post cu migdale, cu biscuiți și fructe uscate, este un desert special, pentru evenimente speciale, care trebuie preparat cu dragoste și răbdare, pentru un efect deosebit.
Nu multă lume știe că Jofra (Joffre), o prăjitură foarte apreciată, este opera lui Grigore Capșa. Numele îi vine de la mareșalul Joseph Jacques Césaire Joffre, care venind în vizită în București, în anul 1920, este servit cu această deosebită prăjitură cilindrică din ciocolată.
Migdalele, se pare, provin din Asia de Vest și Africa de Nord. În prezent este cultivat în California, Bazinul mediteranean, Pakistan și Iran. În Germania, migdalul este plantat în podgoriile de viță de vie, unde este mai ferit de frig. Migdalul este un arbore înrudit cu prunul, piersicul și cireșul, dar fructele sale nu sunt comestibile. Se consumă numai semințele arborelui care sunt învelite într-o coajă tare în interiorul fructului. Conțin vitaminele, A, C, D, E și K, vitamine din complexul B, potasiu, magneziu, calciu, mangan, fier, seleniu, zinc, de aceea sunt consumate cu plăcere și chiar sunt recomandate ca gustare de dimineață.

jofre

Foto: Jofre de post cu migdale – Arhivă City Publishing SRL

 

Îți trebuie:
1 kg biscuiţi populari
200 g zahăr
250 g margarină
200 ml apă
120 g cacao
1 praf de sare
50 g stafide
50 g migdale
100 g nucă măcinată
1 esenţă de rom
coaja rasă de la 1 lămâie și 1 portocală
1 plic zahăr vanilinat
Pregătești așa:
Fierbi la foc mediu margarina, zahărul, 75 g cacao și apa, până se îngroașă siropul. Stingi focul și adaugi aromele.
Macini fin biscuiţii, nuca şi migdalele. Le amesteci cu sarea și siropul de cacao, apoi adaugi stafidele.
Întinzi compoziția în strat uniform, într-o tavă tapetată cu folie de plastic. O păstrezi la rece pentru 1-2 ore. O tai în bucăți pe care le pudrezi cu cacao.

Pregătire: 15 minute; Fierbere 10 minute
Rețetă de Alina Florentina Barbu, Măldăeni, jud. Teleorman

Încearcă și rețeta unui tort deosebit, pentru perioada de post, aflată aici.

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!