Cozonăcei cu gutui

Foto: Mihai Nicolae – Burda Romania

Îți trebuie pentru aluat:
500 g făină
3 gălbenușuri
100 g zahăr
un vârf cuțit de sare
2 plicuri zahăr vanilat
1 plic drojdie uscată
230 ml lapte
150 g unt
1 gutuie mică rasă fin
câte 100 g gutuie rasă și glasată
nuci măcinate
Îți trebuie pentru ornat:
2 gutui
250 g zahăr
Pregătești așa:
Cerni făina într-un castron, iar în mijloc faci o adâncitură în care pui drojdia uscată, zahărul, zahărul vanilat, toate dizolvate în lapte călduț, apoi gălbenușurile frecate cu sarea și gutuia rasă. Frămânți aluatul timp de 20 de minute, încorporând treptat untul topit. Acoperi aluatul cu un prosop și îl lași într-un loc călduț, să dospească. După 30 de minute încorporezi nucile și gutuia rasă glasată, frământând din nou aluatul pentru 5 minute. Ungi cu ulei formele pentru cozonăcei și le umpli cu aluat. Lași cozonăceii să crească la cald, timp de 30 de minute. Îi coci la foc iute timp de 10 minute, apoi la foc mediu 25 de minute.
Între timp, storci o gutuie la storcătorul de fructe. Tai în spirale sau în feliii subțiri cealaltă gutuie, o fierbi cu zahărul (500 g) și sucul de la prima gutuie.
Apoi treci bucățile de gutuie prin zahărul rămas și le folosești pentru a decora cozonăceii, după ce s-au răcit.

Pregătire: 90 minute; Coacere: 35 minute
Rețetă de Vasilica Popescu, sat/com. Izvoru Bârzii, jud. Mehedinți

Add Comment