Foto: MIHAI NICOLAE
Grădinuică dobrogeană cu cod
Rețetă de Maria Giurgiu Șerban, Medgidia, jud. Constanța
Preț: 15 lei-4 porții
Pregătire: 40 minute
Coacere:25 minute
Îți trebuie: 250 g morcovi noi, 200 g mazăre proaspătă, 1 ardei roșu, 1 ardei galben, 2 cepe medii, 500 g roșii coapte, 50 ml ulei, 1 cub concentrat de legume, 1 cană orez, 4-5 fileuri de cod
sau orice alt pește alb, 1 ou, făină, 200 ml bere
Pregătești așa: Cureți morcovii și îi pui la fiert în apă ușor sărată. Toci ceapa mărunt, ardeii îi tai fâșii și îi călești în ulei. Roșiile opărite le cureți de pieliță și le tai în cuburi potrivite. Adaugi roșiile peste ceapă și le fierbi până ce roșiile se sfărâmă. Adaugi orezul spălat și scurs, mazărea, cubul de concentrat și 3 căni de apă. Fierbi la foc mic până ce orezul este gata. Fileurile de cod le tai în bucăți potrivite și le presari cu sare și cu piper. Amesteci berea cu oul și făina, până obții un aluat de clătite. Fiecare bucată de pește o treci prin acest amestec și o prăjești. Pentru nota finală a mâncării, tai morcovul felii, iar într-un castronel uns pui orez cât pentru o porție, iar deasupra felii de morcov. Răstorni castronelul pe farfurie, morcovul fiind stratul de bază. De jur împrejur pui bucăți de pește.