Găluște cu piersici și nucă, un desert foarte gustos. Cred că fiecare dintre noi am mâncat aceste minunate găluște preparate de bunicile sau de mamele noastre. Este desertul copilăriei noastre.
Foto: Găluște cu piersici și nucă – iStock
Îți trebuie (pentru 14 găluște):
4 cartofi mari albi, fierți în coajă
1/2 linguriță sare
1 plic vanilie
făină cât cuprinde, pentru un aluat elastic
6 piersici mari bine coapte
200 g nucă măcinată
4 linguri zahăr
1 linguriță coajă de lămâie rasă
Preparare:
Cartofii fierți și răciți, se curăță și se pasează bine. Se amestecă cu sarea și vanilia, făină cât e necesar pentru un aluat frământat nu prea vârtos, cât să poată fi întins cu sucitorul. Se întinde într-o foaie pătrată, se porționează în 14 pătrate egale.
Se opăresc un minut piersicile, se decojesc, se scot sâmburii și se pune pe fiecare pătrat câte jumătate de piersică. Se strânge aluatul în jurul ei, formând găluștele, care se fierb în apă puțin sărată, până se ridică la suprafață.
Se amestecă nuca măcinată cu zahărul și răzătura de lămâie, se tăvălesc găluștele, bine scurse, prin nucă și se așază pe un platou.
Rețetă de Elena Potra, Bârzava, jud. Arad
Încercați și rețeta de Găluște cu prune. Intră aici!